Gebroederlijk naast elkaar: Dave Witte, Marcel Boone, Nico Kremer, Jelmer Bomas en Jacob Mechielsen.
Gebroederlijk naast elkaar: Dave Witte, Marcel Boone, Nico Kremer, Jelmer Bomas en Jacob Mechielsen. Foto: Job Schepers

Broedertwist bij eilandderby in Oosterend

Voetbalminnend Texel maakt zich op voor de tweede eilandderby van het seizoen. Zondagmiddag om 14.00 uur kruisen SVO en ZDH de degens op sportpark Sieme Keijser in Oosterend. De thuisploeg is uit op revanche. Op 18 oktober werd het bij de Zwaluwen 2-1.

ZDH heeft voetballend meer kwaliteit in huis, dat wordt erkend door de aanvoerders en de trainers van beide partijen als we dinsdag afspreken in de kantine van SVO. Toch is de thuisploeg niet van plan zich naar de slachtbank te laten leiden en denken de gasten niet dat ze even drie punten komen ophalen. "Een derby blijft een wedstrijd op zich. Alle spelers zijn tot op het bot gemotiveerd. De thuiswedstrijd wonnen we, maar dat was geen makkelijke overwinning", stelt Marcel Boone van ZDH.

Een groot verschil aan de kant van SVO ten opzichte van oktober is het aantal blessures. De Strenders beschikken over een nagenoeg fitte selectie, waar ZDH waarschijnlijk twee belangrijke basisspelers mist. Al bleek afgelopen weekend dat de equipe van Marcel Boone zeer talentvolle spelers achter de hand heeft om de gaten op te vullen. "Het mooie van een eilandderby is dat alle jongens elkaar kennen. De wedstrijd heeft dus een zeer vriendelijk karakter. Achteraf gaan we met zijn allen naar 't Cafeetje, ook de spelers van ZDH", vertelt SVO-aanvoerder Dave Witte. Het vriendelijke karakter betekent niet dat er niet met het mes tussen de tanden gespeeld wordt. "Een derby wil je winnen en ik hoef de jongens echt niet te motiveren. We zijn wel eens wisselvallig, we hebben een jonge ploeg. Dat betekent dat er op zaterdagavond ook wel eens gestapt wordt. Dat zie je soms op zondag terug. Reken er maar op dat de jongens zondag topfit op het veld staan", legt SVO-trainer Jacob Mechielsen uit.

Waar SVO vrijuit kan voetballen, staat er voor ZDH nog het nodige op het spel. Door de wisselvallige resultaten lijkt de eerste plaats uit zicht, wanneer de tweede plaats verspeeld wordt, is het seizoen mislukt. Dat beaamt ook Jelmer Bomas, aanvoerder en topscoorder van ZDH. "Ik reken er niet op dat Wieringerwaard nog vijf punten gaat verspelen. Maar wij moeten gewoon de druk er op houden", stelt Bomas. De doelpunten moeten komend weekend vooral van hem komen. Hij wist dit seizoen al twintig keer doel te treffen. Waar ZDH dit seizoen al 62 keer wist te scoren, gaat de bal er met zestien doelpunten een stuk lastiger in bij SVO. "We hebben veel blessures gehad, bovendien hebben we veel uit gespeeld. Van de resterende acht wedstrijden, spelen we nog zesmaal thuis. Een goed moment om een mooie serie neer te zetten", zegt assistent-trainer Nico Kremer zelfverzekerd.

De voorspellingen

Beide aanvoerders rekenen op winst voor hun eigen ploeg. De zelfverzekerdheid is niet vreemd, zowel ZDH als SVO kende een goede generale. De Hoornders wonnen afgelopen weekend maar liefst 7-0 van hekkensluiter Oudesluis, SVO won de lastige uitwedstrijd bij nummer vier AGSV met 1-3. "Dat heeft ook bij ons indruk gemaakt. Bovendien zijn de wedstrijden tegen SVO altijd erg lastig. Maar ik ga natuurlijk niet zeggen dat Oosterend gaat winnen. Daarom zeg ik 1-3", voorspelt Bomas. Witte zet in op een krappe 2-1 overwinning voor de thuisploeg. "Maar bovenal hopen we op een leuke wedstrijd die lang spannend blijft. Het zou niet leuk zijn voor het publiek als één van de partijen bij rust al met 3/4-0 voor staat." De coaches en de aanvoerders kijken uit naar zondag en verwachten het nodige publiek, ook omdat Texel'94 een uitwedstrijd speelt.