Scholen zeer bezorgd over nieuwe flexwet

De Wet Werk en Zekerheid heeft grote gevolgen voor het onderwijs. Schoolbesturen zijn straks, als er niets verandert, verplicht om invallers na drie keer invallen een vaste aanstelling aan te bieden. Daar is echter geen geld voor.

Die zorgen heeft de Stichting Sarkon geuit. Dat is de bestuurlijke organisatie van negentien basisscholen in Noord-Holland Noord waaronder de Jozefschool in Den Burg. Schooldirecteuren van Sarkon, onder wie André de Ruijter van de Jozefschool, hebben de noodklok geluid om het probleem onder de aandacht te brengen. Ze pleiten voor aanpassing van de wet of extra geld om invalkrachten straks conform de wet in dienst te kunnen nemen. "Hopelijk maken we politici daarmee bewust dat de wet in de huidige vorm voor het onderwijs niet uitvoerbaar is." De gevolgen worden volgens de schooldirecteuren zichtbaar als de 'flexwet' vanaf 1 juli binnen het onderwijs van kracht wordt. Iemand die drie keer heeft ingevallen, zou daarna zes maanden lang niet meer kunnen invallen, omdat de school anders een vaste aanstelling moet aanbieden. Volgens De Ruijter zijn het voor de klas zetten van onderwijsassistentes, interne begeleider of de directeur zelf geen geschikte alternatieven om een juf of meester te vervangen. Hetzelfde geldt voor het alternatief om klassen dan maar te verdelen over andere klassen. De protesten van de scholen van Sarkon staan niet op zichzelf. In Friesland voeren scholen sinds gisteren actie door te doen alsof het al 1 juli 2016 is. Bij ziekte van een leerkracht worden bewust zo min mogelijk invalkrachten opgeroepen. Het risico daarvan is dat kinderen naar huis worden gestuurd. Zo ver willen de scholen van Sarkon nog niet gaan, maar een dergelijke actie wordt ook niet uitgesloten. Volgens De Ruijter zijn scholen altijd zeer coöperatief geweest in het meedenken met de overheid, maar is er een grens bereikt. Er wordt nu actie gevoerd door de problematiek via de week- en maandbrieven aan ouders duidelijk te maken. Jan Bot, voorzitter van het college van bestuur van Kopwerk (23 basisscholen in de Kop van Noord-Holland), laat desgevraagd weten eerst de behandeling van de Wet Werk en Zekerheid komende woensdag in de Tweede Kamer af te wachten. "Volgens stukken van de PO Raad (belangenbehartiger van het primair onderwijs, red) gaat het kabinet waarschijnlijk meebewegen. Wij wachten dit even af. Mocht dit niets oplossen dan is het tijd voor gecoördineerde stappen." De vijf basisscholen op het eiland die onder Schooltij vallen, hebben niet met de problematiek te maken. De wet geldt vanaf 1 juli niet voor het openbaar onderwijs.

Tijdens de VVD Winteravond die een week geleden in De Pelikaan werd gehouden, kwam de nieuwe Wet Werk en Zekerheid ook al ter sprake. Tweede-Kamerlid Erik Ziengs (VVD) liet daar weten dat er voor de landbouwsector inmiddels een uitzondering op de wet is gemaakt. Geprobeerd wordt dat eveneens voor het toerisme voor elkaar te boksen. "Het is een afschuwelijk wet die niet werkt."