"Moeite met schaduwranden"

De landbouw heeft veel moeite met de zogeheten schaduwranden van de Natura 2000-gebieden waar Texel mee te maken heeft.

Dat kwam naar voren tijdens de Winteravond van de VVD die in hotel De Pelikaan werd gehouden. Met schaduwranden worden gebieden aangeduid die niet onder een Natura 2000-gebied vallen, maar waar al wel extra regels van kracht worden in verband met de aanwezigheid van een Natura 2000-gebied. Meerdere landbouwers in de zaal maakten VVD-Kamerlid Rudmer Heerema (een van de gasten van de Winteravond) duidelijk dat ze door de schaduwranden beperkt worden in hun werkzaamheden en dat ze soms ook niet weten waar ze aan toe zijn als er meerdere tekeningen met verschillende afstanden voor de schaduwranden in omloop zijn. Op het moment geldt een breedte van over het algemeen vijfhonderd meter, maar het kan verschillen. Het gaat op Texel onder meer om het Natura 2000-gebied Duinen en Lage Landen van Texel waar Waalenburg, Dijkmanshuizen, de Zandkes, de Bol, Ottersaat, de Hanenplas, Korverskooi, de Petten, de Dennen en het gehele duingebied en de binnenduinrand onder vallen.

De landbouwers vonden Kamerlid Heerema (met natuur in zijn portefeuille) aan hun zijde. "Die schaduwranden zijn absurd, je moet boeren daar niet extra mee willen pesten." Het Kamerlid adviseerde de landbouw meteen bij de provincie aan de bel te trekken zodra er meerdere tekeningen met meerdere afstanden voor de schaduwranden in omloop zijn. Als voorbeeld noemde het Kamerlid de Engbertsdijkvenen, een natuurgebied in Overijssel, waar op een gegeven moment zeven tekeningen met verschillende afstanden in omloop waren. "Daar was ook veel onduidelijkheid, maar uiteindelijk gingen er wel zeven boerderijen over de kop." VVD-fractievoorzitter Jur Schuiringa uitte eveneens zijn onvrede over de situatie. "We hebben altijd gezegd dat er geen schaduwranden langs de de Natura 2000-gebieden zouden mogen ontstaan, maar het glipt er toch doorheen."

Heerema liet weten dat hij het probleem ook al in Brussel onder de aandacht had gebracht. "Samen met Kamerlid Henk Leenders van de PvdA ben ik rapporteur voor Nederland binnen de Europese Unie als het om Natura 2000 gaat. We hebben daar gezegd dat het prima is om Europese regels in de eigen regelgeving te implementeren, maar dan moet je er geen regels bovenop gaan leggen." Natura 2000 is voortgekomen uit de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen die jaren geleden het levenslicht zagen. Natura 2000 moet ertoe leiden tot bijzondere soorten dieren en habitats in stand gehouden blijven.