PvdA wil meer geld voor thuishulp

De PvdA zegt bereid te zijn dit jaar meer geld dan begroot in de thuishulp te steken om rust voor cliënten en werknemers te bewaren. Het zou ook de kwaliteit op peil moeten houden.

De PvdA meldt dat in schriftelijke vragen aan het college over de ontwikkelingen op het gebied van thuishulp op Texel. De gemeente is momenteel bezig met de afhandeling van het failliet gegane TSN (leverancier thuiszorg) dat ook op Texel actief was. Bedoeling is dat die hulp over andere leveranciers wordt verspreid en dat de medewerkers van TSN op het eiland naar andere aanbieders kunnen overstappen. Daarnaast moet voor 31 december 2016 de thuishulp op Texel voor het jaar 2017 zijn aanbesteed. Dat proces moet vanaf de zomer in voorbereiding gaan. De PvdA wil van het college weten of er bij de huidige onderhandelingen met TSN al meteen rekening met 2017 wordt gehouden. De partij wil ook weten of het college bereid is dit jaar meer geld uit te geven, zodat de overgang naar 2017 voor werknemers in de thuiszorg en cliënten zo soepel mogelijk kan verlopen. De partij wijst erop dat de gemeenteraad meermaals heeft aangegeven dat kwaliteit in de zorg bovenaan hoort te staan. "We willen fatsoenlijke netto salarissen voor werknemers in de zorg. We willen fatsoenlijke arbeidscontracten. We willen vaste gezichten en aanspreekpunten voor de mensen die de zorg nodig hebben. We willen thuiszorgmedewerkers die méér doen en zijn dan schoonmaakhulp. Als gemeente zijn we zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van een groot deel van de zorg. We kunnen dus ook zelf bepalen hoeveel we daar aan uitgeven en hoe we het organiseren." De PvdA vraagt zich af of het niet slimmer én mogelijk is voor 2016 één contractvorm dan wel één aanbieder te selecteren, die alle bestaande contracten overneemt, om zo rust en duidelijkheid te scheppen. Er wordt ook meteen een beroep op het college gedaan om de gemeenteraad ruim voordat de aanbestedingsprocedure voor 2017 start op essentiële hoofdlijnen betrekken bij het opstellen van de voorwaarden voor de aanbesteding.


Johan Remkes

Johan Remkes kan zich gaan opmaken voor een tweede periode als commissaris van de koning in Noord-Holland. Provinciale Staten hebben gisteren ingestemd met een herbenoeming van Remkes die sinds 1 juli 2010 commissaris van de koning is. Hij zei vorig jaar graag voor een tweede termijn in aanmerking te komen. Het is nu aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken om Remkes te herbenoemen.