Marco en Marleen Witte in de showroom van de tuin-, park- en golfmachines van TexelSun Mechanisatie.
Marco en Marleen Witte in de showroom van de tuin-, park- en golfmachines van TexelSun Mechanisatie. Foto: Gerard Timmerman

Kraakman Texel wordt Texelsun Mechanisatie

Land- en tuinbouwmechanisatiebedrijf Kraakman Perfors aan de Oosprongweg gaat over in Texelse handen. Nieuwe eigenaars zijn Marco en Marleen Witte, die het bedrijf voortzetten onder de naam TexelSun Mechanisatie.

Loonwerker en akkerbouwer Marco Witte van de Marsweg is niet onbekend met de mechanisatie. ''Op mijn zeventiende heb ik hier een tijdje als monteur gewerkt, inmiddels alweer 23 jaar geleden.'' Destijds Bonne Mechanisatie, vier jaar geleden overgenomen door Kraakman. Het mechanisatiebedrijf met een stuk of tien vestigingen van Texel tot Zuid-Holland. Witte nam het bedrijf van vader Jos over en bouwde dat met Marleen uit. ''De hoofdmoot is akkerbouw, we hebben zo'n 150 hectare. Een groot deel eerstejaars plantuitjes, pootgoed, bieten en graan. Daarnaast het loonwerk. We spuiten veel voor anderen, veel vloeibare kunstmest. Daarnaast bieten- en aardappels rooien, combinen en ander werk. En dan hebben we onze handelstak. Gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest, zaaizaad en advisering. Ook verzorgen we bijscholingen voor boeren om hun spuitlicentie te halen en we nemen grondmonsters. Daarnaast hebben we ook nog onze boerencamping, die runt Marleen.''

Genoeg werk om handen zou je zeggen. En dan toch een mechanisatiebedrijf er bij? ''Het stond niet op mijn wensenlijstje, maar kwam op ons pad. En het ligt in elkaars verlengde. Het areaal van onze akkerbouw loopt wat terug. Ik huur nogal wat land en daarvan is hier en daar wat verkocht. Handel en mechanisatie zijn een stabiele basis onder ons bedrijf. November vorig jaar is het balletje gaan rollen. Kraakman is een uitstekend mechanisatiebedrijf, maar wel van de overkant. Texelaars doen liever zaken met Texelaars, zo werkt dat nu eenmaal. Dan weten ze met wie ze te maken hebben. We raakten in gesprek, met als uitkomst dat wij het overnemen. Wij doen hier de verkoop, service en onderhoud, op het gebied van inkoop werken we samen, we kunnen profiteren van hun kennis en organisatie.
We zijn hier heel service- en oplossingsgericht. Als loonwerker weet ik dat als je pech hebt, je onmiddellijk wilt worden geholpen. Een probleem is pas een probleem als het niet wordt opgelost. We hebben een kleine organisatie met korte lijnen die snel kan schakelen. Als we in geval van nood direct een trekker of andere machine nodig hebben, dan kan dat. Er staat ons een hele vloot ter beschikking.'' Witte heeft niet de dagelijkse leiding, maar is er voor overleg wel dagelijks te vinden. ''Want er moeten wel besluiten worden genomen.'' Broer Simon doet voornamelijk de verkoop en twee dagen magazijn, Jan Roeper blijft het aanspreekpunt in de werkplaats en Simon Kikkert doet hoofdzakelijk het magazijn en een deel administratie. ''We zijn nog op zoek naar een goede monteur. Want er is werk genoeg, ook aan onze eigen machines.'' TexelSun Mechanisatie is subdealer van John Deere, van trekkers tot zitmaaiers en andere tuin-, park en golfmachines. ''Op het gebied van landbouwmachines verkopen we alles waarmee op Texel wordt gewerkt, van allerlei merken. Ook blijven we dealer van professioneel tuingereedschap van Stihl. Daarnaast gaan we hier kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen in kleinverpakking verkopen.'' TexelSun Mechanisatie houdt vrijdag 11 maart open dag van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag 12 maart van 10.00 tot 17.00 uur.