Plastic en restafval worden in dit huishouden gescheiden.
Plastic en restafval worden in dit huishouden gescheiden. Foto: Gerard Timmerman

Afval scheiden: kwestie van bewustwording en gedragsverandering

Bewustwording en gedragsverandering. Belangrijke sleutels om de hoeveelheid restafval die we produceren omlaag te krijgen, aldus wethouder Frank Kingma, verantwoordelijk voor de afvalstroom- en verwerking. ''Per persoon produceren we jaarlijks gemiddeld 275 kilogram restafval. Daar moet eigenlijk zeventig procent af.''

Dat klinkt als een enorme uitdaging, maar is volgens Kingma niet zo ingewikkeld als het lijkt. ''In Zwolle is een test geweest, zoals wij die binnenkort gaan houden.'' De wethouder doelt op 100X100X100, waarbij vanaf 1 april 100 Texelaars 100 dagen lang tot 100 procent hergebruik van afval proberen te komen. ''In Zwolle is het gelukt in korte tijd de hoeveelheid restafval drastische omlaag te krijgen. De meeste deelnemers kwamen uit op tien procent. In feite is het ook niet zo moeilijk, het draait om bewustwording en gedragsverandering. Heel veel afval dat we in onze handen hebben, is van plastic. Drankkartons, melk- en yoghurtpakken en soortgelijk verpakking, het mag allemaal bij het plastic. Net als blikjes. Dat hoort niet meer bij het restafval. Papier houden we al apart, als je daar nog wat kritischer naar kijkt, kunnen we nog meer scheiden. Flessen en ander glas gaat in de glasbak en tuinafval en onbewerkt groenafval, zoals aardappel- en andere schillen, mag bij het GFT. Alleen geen gekookte en gebakken etensresten. Als je kritisch afval scheidt, houd je weinig restafval over. Maar wist je dat 42 procent van het restafval uit luiers en incontinentiemateriaal bestaat? Het gaat naar gewicht, vocht maakt het zwaar. Nu zijn die luiers nog niet afbreekbaar en moeten dus bij het restafval, maar er komen snel biologisch afbreekbare producten op de markt en dan kunnen ze bij het gft. Hetzelfde geldt voor kattenbakkorrels, nu 11 procent van het restafval.'' Samen 53 procent, al tweederde van de beoogde daling van 70 procent. Maar zolang de fabrikanten er nog kunststof in verwerken, moeten ze nog bij het restafval.

Afval scheiden dus, ook in huize Kingma, één van de deelnemers aan 3X100. Zijn advies ''denk goed na over wat je in de afvalbak gooit'', geldt ook voor zijn eigen kinderen. ''Natuurlijk is het makkelijkste om alles in de grijze bak te gooien en is het niet altijd eenvoudig om te bepalen waar wat hoort. Fabrikanten kunnen helpen door op de verpakking een pictogram te zetten in welke bak het moet. Maar het is ook een kwestie van zelf even nadenken.'' Deelnemers aan het project kunnen zich opgeven tot 15 maart.

Medio april komt er, naast de grijze en groen bak, een aparte bak voor plastic. Ook van 200 liter, grijs met een oranje deksel. Waar het plastic wel gewoon in dichte zakken in moet. Elke week wordt een andere bak opgehaald, een cyclus van drie weken dus, ook voor restafval. Dat lijkt lang, maar is volgens Kingma beslist haalbaar. ''In Zeist zijn ze al zover dat ze geen restafval meer ophalen. Daar brengen de mensen het zelf weg. Daar hebben ze wel binnen een straal van 400 meter een container waar ze het heen kunnen brengen.