Sieme Ran tussen de krokussen. Zestig jaar geleden kocht hij zijn eerste partijtje bollen. Hij heeft de handel heel wat keren zien   opleven en inzakken.
Sieme Ran tussen de krokussen. Zestig jaar geleden kocht hij zijn eerste partijtje bollen. Hij heeft de handel heel wat keren zien opleven en inzakken. Foto: Gerard Timmerman

Texelaars gunnen elkaar de winst

Wat is uw favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek is de Hanenplas achter boerderij Madura. Het is een mooi gebied om in te verblijven en in de zomer is het vaak een oase van rust.


Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Texelaars ervaar ik als vrij gemoedelijke mensen. Ze gunnen elkaar gelukkig de winst nog. Er gaan soms wel veel verhalen rond. Als ze allemaal waar zouden zijn, zou de notaris het nog drukker hebben dan die het nu soms al heeft. Er is hier gelukkig veel interesse in elkaar en als het echt nodig is, staan Texelaars er ook voor elkaar.

Er voor elkaar staan als het echt nodig is


Hoe beleeft u de natuur op Texel?

Elk seizoen heeft zo zijn eigen charmes. In het voorjaar is het prachtig om de bollenvelden in bloei te zien staan. Het is ook prachtig om de lammetjes dan in de wei te zien lopen. Het eiland heeft op die manier veel moois te bieden.

In welk café/restaurant op Texel komt u graag?

Ik kom graag in het Sluftercafé nabij De Slufter. Dat ligt vlakbij de plek waar ik met de bloembollen aan het werk ben. Ik kom er zo nu en dan om een hapje te eten.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De rust en de ruimte die op het eiland te vinden zijn. Dat zou niet verloren mogen gaan. Die rust en die ruimte geeft zijn charme aan Texel. Je vindt hier op het eiland ook veel verschillende landschappen en dat mag ook wel zo blijven zoals het is. Je hoort soms dat Texel "Nederland in het klein is" en dat is ook werkelijk zo als je naar het eiland kijkt.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Dat is een vraag die ik lastig te beantwoorden vind. Je kunt wel zeggen dit moet anders of dat moet anders, maar alles wat je verandert heeft op termijn ook weer zo zijn gevolgen. Het is lastig om dat allemaal meteen te kunnen overzien als je zegt dat er iets anders moet.


Beste herinnering aan Texel?

Die heb ik aan vroeger toen we land op Zuidhaffel hadden. In de winter brandde je soms de tuunwallen af zodat er in de zomer een zee van bloemen op de tuunwallen stond. Op een paar van die plekken was later Blok van der Velden aanwezig om de bloemen te schilderen. Op de grond legde hij een plastic zeil zodat hij nog wat aan het licht kon doen en dan zat hij de bloemen te schilderen. Dat afbranden deden we altijd met oostenwind, zodat je het vuur lopend goed kon bijhouden.


Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

De laatste jaren zijn er op Texel een paar prachtige stolpen gebouwd, maar op de Hogeberg staan helaas twee gebouwen naast elkaar die er niet goed bijpassen. Ik vind het jammer dat ze die huizen niet Texels hebben gehouden. Je ziet aan andere stolpen die hier zijn gebouwd dat het namelijk ook wel goed kan.


Wat doet u over vijf jaar op Texel?

Ik ben nu 76 jaar oud en dan begint vijf jaar vooruit kijken toch een hele tijd te worden. Maar ik hoop dat mijn vrouw en ik over vijf jaar nog steeds over Texel kunnen wandelen en fietsen.

Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Ik zou in de volgende aflevering graag meer over buschauffeur Arie Blom willen lezen.