Dirigente Betty Bakker leidt het orkest in de gymzaal van De Bijenkorf.
Dirigente Betty Bakker leidt het orkest in de gymzaal van De Bijenkorf. Foto: Jeroen van Hattum

Concert Excelsior

Christelijke muziekverening Excelsior geeft zaterdag 12 maart een winterconcert in De Bijenkorf in Oosterend. Aanvang 20.00 uur, entree €3,-, incl. koffie of thee. Het belooft een optreden te worden met veel variatie.

Het enthousiasme binnen de muziekvereniging is groot. Carla Veeger: ''Jazeker! We zijn een springlevende, supergezellige vereniging, een muziekvereniging met een breed repertoire. Onze leden komen uit Oosterend en omgeving en uit andere dorpen op het eiland. Want bij Excelsior is iedereen die het leuk vindt om samen muziek te maken welkom.''

Het was in 1908 dat er door een aantal muzikale mensen werd besloten een fanfare op te richten. Zo ontstond Chr. Muziekvereniging Excelsior. Thans is Excelsior een bloeiende muziekvereniging, het muziekkorps heeft 47 leden en staat onder leiding van Betty Bakker. Zij staat bekend als een heel muzikale en inspirerende leider. ''We mogen ons gelukkig prijzen met zo'n dirigent. Dat mag best een keer gezegd worden.'' Daarnaast bestaat er al ruim 50 jaar een drumband/ malletband, die zelfstandig optreedt bij concerten en op straat bij muzikale rondgangen, zoals de rondgangen met de drie korpsen het afgelopen jaar in dorpen rond de viering 600 jaar stad. Deze malletband met tien enthousiaste leden staat onder leiding van Bert Kemper. Excelsior maakt graag muziek die voor het publiek en muzikanten leuk is om te horen.

''Verder zijn we vooral dienstbaar voor de gemeenschap op Texel, door middel van opluisteren met muziek bij diversen concerten, Koningsdag, de Avondvierdaagse, zomeravondconcert, de rommelmarkt in Oosterend, Sinterklaas inhalen en traditionele kerstoptredens.'' Belangrijk voor de vereniging is al een aantal jaren het kerstconcert dat veel bezoekers trekt, dit concert wordt gegeven voor een goed doel. Het orkest oefent in het muziekcentrum op maandag van 19.30 tot 21.30 uur en de malletband in De Bijenkorf van 20.00 uur tot 21.30 uur. Nieuwe leden zijn van harte welkom.


Maquette meestoof

Schaalmodel van de meestoof in Cultuurhistorisch Museum Texel (CMT), met daarachter een historische foto van de oogst van meekrap. In de meestoof werd de oogst verwerkt tot kleurstof. De meestoof is gebouwd door Bram Sonneveld (niet door de Technische Dienst, zoals eerder vermeld), die deze met een enorme precisie op schaal heeft nagemaakt en daar ook weleens lezingen over heeft gegeven. Het CMT heeft de meestoof van Sonneveld in bruikleen gekregen voor de expositie over meekrap, ooit een bijzondere teelt in polder Eierland.