Opvolger van TSN eind april bekend

Texelse cliënten van het failliete TSN kunnen voor hun huishoudelijke hulp zelf aangeven naar welke aanbieder zij het liefst overstappen. Voor zover mogelijk wordt rekening gehouden met de aangegeven voorkeur. Dat meldt het college van b en w.

TSN Thuiszorg is verreweg de grootste leverancier van huishoudelijke hulp op het eiland. Op Texel ontvangen ongeveer 240 mensen huishoudelijke hulp van deze organisatie. Het streven is de ongeveer 60 medewerkers van TSN te laten overstappen met een nieuw contract bij een andere organisatie voor huishoudelijke hulp op Texel. Wethouder Huisman: "Wij zijn druk bezig iedere cliënt onder te brengen bij een andere aanbieder. We hopen dat mensen zoveel mogelijk hun eigen hulp kunnen behouden."

TSN blijft de huishoudelijke hulp voor de bestaande cliënten de komende periode nog uitvoeren. Uiterlijk 25 april zullen alle cliënten die nu nog huishoudelijke hulp van TSN krijgen, overgenomen zijn door andere aanbieders. De komende dagen wordt duidelijk welke van de (18) andere contractpartners cliënten kunnen overnemen. Zodra de lijst van aanbieders bekend is wordt deze gepubliceerd op de website van de gemeente. Twee daarvan, AZA en Zorghulp, hebben al aangegeven interesse te hebben. Bij de aanbesteding let de gemeente nadrukkelijk op de kwaliteit van de contracten. ''We zetten in op grote rechtszekerheid van de medewerkers, om daarmee te zorgen dat de mensen gemotiveerd blijven'', zegt wethouder Huisman. Het kan volgens haar niet voorkomen dat een aantal medewerkers, met name die met een langdurig dienstverband, er op achteruit zullen gaan.


De Waag kan worden gerestaureerd

De Waag op de Vismarkt kan worden gerestaureerd en in oude luister worden hersteld. Hierna gaat De Lindeboom het exploiteren.

Dit wordt mogelijk nu de gemeente de omgevingsvergunning voor de wijziging definitief heeft verleend. Tegen deze vergunning was bezwaar ingediend, maar het college heeft dit ongegrond verklaard. De Waag geniet bescherming als Rijksmonument. Uit meerdere ingediende plannen koos het college dat van De Lindeboom. Bedoeling is het gebouw overdag te gebruiken als marktplaats voor lokale producten en 's avonds wordt De Waag en het omliggende terrein gebruik als horecaterras, als verlengstuk van De Lindeboom. De omgevingsvergunning ligt nog zes weken ter inzage. Het gebouwtje is tientallen jaren in gebruik geweest als openbaar toilet, maar in een ver verleden werd er recht gesproken in De Waag en ooit werd vlakbij een schapendief opgehangen.