Groen licht 100 km MTB-route

Het geduld van mountainbikers is lang op de proef gesteld, maar dit jaar lijkt de MTB-route van circa 100 kilometer er dan eindelijk te komen. De provincie heeft de beschikking afgegeven.

Wat niet wil zeggen dat er geen hobbels meer zijn te nemen. Er kan tot 11 april nog bezwaar worden gemaakt en de verwachting is dat ten minste één organisatie een zienswijze zal indienen. Maar de aanvraag is met een dusdanig grote zorg behandeld en in overleg met Nationaal Park Duinen van Texel, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, dat indiener Wielersport Texel (WST) goede hoop heeft dat de procedure vlot zal verlopen. Toch is nog enig geduld nodig, het broedseizoen is namelijk gestart en de aanleg in natuurgebieden mag alleen buiten die periode, dus na 15 juli. Buiten dit gebied mag het wél eerder. Momenteel is er een korte MTB-route (7,9 km) in het bos, dat veel mountainbikers onvoldoende uitdaging biedt. Op meerdere plaatsen in het duingebied wordt aan wildcrossen gedaan en zijn paadjes ontstaan. Bijvoorbeeld op de voormalige vuilstort (Schilbolsnol) bij 't Horntje. ''Met de realisatie van de MTB-route zullen meer alternatieven worden geboden en wordt het wildcrossen ingeperkt'', meldt de provincie.

Lussen

De nieuwe route is niet alleen een rondje over het eiland, maar bestaat uit meerdere lussen die een groot deel van het eiland bestrijken. Van de route van circa 100 km loopt 27,7 kilometer door zogeheten Natura 2000 gebied. De onverharde routes in dit gebied zijn tussen zonsondergang en -opgang gesloten. Overkantse rijders pikken de route op bij de veerhaven. Verderop loopt het traject door de Schilbolsnol richting Den Hoorn. Daarna langs door de duinen langs de rand van de Bollenkamer, parallel aan de Rommelpot, naar de mountainbikeroute in de Dennen. Daarna via de Randweg, via de Schumakersweg een stukje door het Kamperfoeliebos en achter De Koog langs. Ten noorden van de badplaats splitst de route zich. Rechtdoor door de Nederlander of langs het duinreservaat richting de Korverskooi, via de Zanddijk over het ruiterpad richting de Slufter, waar de paden weer bij elkaar komen. Daar kan men naar het strand fietsen of oostelijk over het menpad langs de Zanddijk naar de Hanenplas. Daarna eerst nog over het fietspad, maar na de herinrichting van de Hanenplas komt daar een route. Hiervandaan langs het Krimbos, langs en door de Eierlandse duinen naar de Waddenzee kust. Dan een stukje strand naar de dijk van polder Wassenaar. Daarna over bestaande wegen en fietspaden binnen- en buitendijks richting Oosterend. Hier bestaat de mogelijkheid om over het bestaande pad door het boerenland in westelijke richting naar de Slufter te rijden.

Waalenburg

Onderdeel van het traject is ook een rondje om polder Waalenburg. Nu nog over verharde fietspaden, maar als Waalenburg opnieuw is ingericht komt er een onverhard pad langs de rand van het gebied. Via Bargen is er een verbinding met Oosterend, deels onverhard langs de Eendenkooi. Via De Waal gaat de route naar de Waddenzee, de haven van Oudeschild, een stukje buitendijks, over het Skillepaadje, het Doolhof, Westergeest naar Ceres, om via de Prins Hendrikpolder weer op de veerhaven uit te komen.

Met name aan de oostkant van het eiland gaat de route hele stukken over verhard tracé, hier een daar afgewisseld door onverharde stukjes. Voor veel mtb'er wellicht het minst uitdagende deel, het rijden op de grens van land en water is volgens WST met name voor niet-Texelaars heel aantrekkelijk. Routepaaltjes en borden geven de richting aan, plaatselijk moeten bomen en andere begroeiing worden verwijderd, grondwerk worden verricht en natuurlijk hindernissen komen.