Te weinig gedaan aan handhaving in 2015

De gemeente is afgelopen jaar niet voldoende toegekomen aan de speerpunten op het gebied van handhaving. De vier speerpunten die de gemeenteraad een jaar geleden vaststelde, staan voor komend jaar opnieuw op de prioriteitenlijst van het college in het Uitvoeringsplan Toezicht en Handhaving.

Het gaat om de aanpak van bouwwerken in een bouwvallige staat, toezicht op bed and breakfast, aanpak van rommelerven en toezicht op reclameborden in het buitengebied. Volgens het college waren er in 2015 minder uren dan gepland voor handhaving beschikbaar en dat had invloed op het behalen van de gestelde doelen. "Het jaar 2015 was het eerste volledige jaar na de reorganisatie en bestond voornamelijk uit het vorm geven van het handhavingsteam aan de hand van het teamplan." Volgens evaluaties van de vier speerpunten werd er in 2015 niettemin toch een en ander in gang gezet, waardoor volgens het college dit jaar resultaten kunnen worden geboekt. Wat de bouwwerken in bouwvallige staat betreft, is handhaving volgens het college een kwestie van "lange adem" omdat het vaak complexe zaken zijn. In 2008 begon de gemeente met een inventarisatie van vervallen bouwwerken en dat leverde een lijst van dertig panden op (voornamelijk stolpen, boeten en schuurtjes). Vervolgens werd veel tijd gestoken in onderzoek naar de vraag hoe tot sloop of herstel te komen. Eindconclusie was dat het het beste was om bouwvallen 'adresgericht' aan te pakken, waarna telkens drie adressen tegelijk werden aangewezen voor handhaving. "Daardoor zijn er sinds 2009 negen panden opgeknapt dan wel verdwenen", aldus het college. Onder die panden zat de Karseboom in Den Burg die volgens het college werd opgeknapt tot "acceptabele staat" met verwijdering van een bouwvallige erker. Texels Belang was een andere mening toegedaan en drong een paar weken geleden aan op handhaving tegen de Karseboom. Die motie werd tijdens de laatste raadsvergadering aangehouden, nadat burgemeester Michiel Uitdehaag had aangegeven dat de zorg van de politiek over de verwaarlozing van panden was meegenomen in besluitvorming van het college over het uitvoeringsplan. Bedoeling is dat het ingezette traject (telkens drie adressen aanwijzen) in 2016 op de huidige voet wordt voortgezet en dat er met betrokkenen wordt gesproken over mogelijkheden en onmogelijkheden.

Volgens de evaluaties van de speerpunten zijn er vorig jaar drie eigenaars van erven aangeschreven om de rommel op het erf op te ruimen en is er een hoop voorwerk gedaan door de rommelerven te inventariseren "Hierdoor kan er in 2016 daadwerkelijk resultaat worden geboekt." Wat de borden in het buitengebied betreft, werd eveneens een inventarisatie gemaakt, maar werden in de praktijk amper borden verwijderd. "Er nam niemand contact op om de mogelijkheden voor legalisatie te bekijken." Wat bed and breakfast betreft, wil het college doorgaan met het controleren van panden die geen gedoogbeschikking voor meer dan zes bedden hebben.