Groente- en fruithandel Swier moedigt klanten aan een mandje te gebruiken.
Groente- en fruithandel Swier moedigt klanten aan een mandje te gebruiken. Foto: Gerard Timmerman

Uiteenlopende reacties ondernemers op verbod gratis plastic tasje

Over het weggeven van plastic tasjes door winkeliers is het nodige te doen geweest. Vanaf 1 januari is dat niet meer toegestaan. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen. Maar hoe gaan winkeliers en klanten daarmee om? En wordt het verbod nageleefd?

Klanten krijgen in de winkel dus geen gratis plastic tas meer, maar Nederland zou Nederland niet zijn als er geen uitzondering op de regel is. Wie toch een plastic tas wil, betaalt daarvoor een klein bedrag. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen. De Rijksoverheid adviseert een richtprijs van een kwartje. Maar niet iedereen blijkt zich aan dat bedrag te houden. Klanten van de Action betalen bij de kassa bijvoorbeeld drie cent voor een plastic zakje. Ondernemer Kees de Waal, wiens plastic tasjes je tot voor kort overal in Den Burg tegenkwam, doet het weer anders. ''Pak mee, gratis reclametasje'', prijkt er boven een stapeltje groene tasjes die hij bij de uitgang heeft opgehangen. De Waal: ''Ik heb de wet er op nageslagen. Kijk maar, toont hij een kopie die hij achter de toonbank heeft opgehangen. 'Winkeliers mogen een gratis plastic tas uitdelen als reclame. Maar dit mag niet gelijktijdig met de verkoop van producten gebeuren.' De Waal houdt zich er strikt aan. Medewerkers geven het tasje niet meer mee, maar klanten kunnen ze wel zelf pakken en vervolgens hun spullen er in doen.

De wet zegt ook dat plastic tasjes wél zijn toegestaan voor het verpakken van losse voedingsmiddelen, om die te beschermen tegen vuil en ziekteverwekkers. Zo verkoopt groente- en fruithandel Swier op de maandagse markt sinaasappelen voorverpakt in een plastic zakje. In de kraam hangt ook een setje plastic tasjes. Maar er wordt weinig gebruik van gemaakt. Frank: ''Eentje mogen mensen er pakken, als het er meerdere zijn betalen ze er een dubbeltje voor. Maar we moedigen de klanten aan hun groente en fruit te verzamelen in een mandje, zodat we dat bij de kassa in een tas kunnen doen die ze zelf hebben meegebracht. Dat werkt eigenlijk prima, we zien dat veel mensen zelf een tas meenemen.'' ''Dat is toch ook veel beter'', reageert een klant. Ook zij heeft haar eigen tas mee. ''Dat deed ik ook voor het verbod al. Het is toch veel beter dan al die plastic tasjes die na gebruik worden weggegooid. Papieren tasjes mogen ze nog wel weggeven, maar dat schijnt nog slechter te zijn.'' Een andere Texelse buigt zich over de kist met mandarijnen en stopt die in een plastic zakje. Ook eentje die ze zelf heeft meegebracht.