Het broedseizoen is begonnen, honden moeten weer aan de lijn

Het broedseizoen is begonnen. Volgens Staatsbosbeheer geldt daardoor van 1 maart tot 1 september in bijna het gehele nationaal park Duinen van Texel weer een aanlijnplicht voor honden zodat broedvogels ongestoord hun nesten kunnen uitbroeden.

De aanlijnplicht geldt voor het nationaal park, inclusief het strand van De Hors, met uitzondering van De Dennen tussen het Jan Ayeslag, Natte Vlakweg, Randweg en de Californiëweg. In het begrazingsgebied bij de Ploegelanden moet de hond weer wel aan de lijn. In het Krimbos mogen honden ook los blijven lopen.

Op de speelweiden in het bos mogen honden, net als op andere speelgelegenheden op Texel, niet loslopen. "En op plekken waar je als mens op het pad moet blijven, moeten honden dat ook", aldus Staatsbosbeheer. Wie de hond niet aanlijnt waar dit moet, loopt kans op een boete van €140,-.

Staatsbosbeheer heeft tevens een verzoek de deur uitgedaan aan katteneigenaren om in ieder geval 's nachts katten binnen te houden. Vogels die hun nesten op de grond uitbroeden zijn volgens SBB anders een dankbare prooi voor loslopende (huis)katten. "Nederlandse huiskatten brengen jaarlijks 26 miljoen door hen gedode dieren naar huis."

De extra wandelpaden gemarkeerd met groene koppen of pictogrammen in het nationaal park zijn tijdens het broedseizoen niet beschikbaar. Staatsbosbeheer biedt de komende periode veel excursies aan zodat eenieder die dat wil verantwoord in de broedgebieden kan rondkijken. Aanmelden is mogelijk via www.ecomare.nl.

Volgens Staatsbosbeheer zijn de eerste broedvogels, zoals de aalscholver en de wilde eend, begonnen met het zoeken van een nestplek in het nationaal park.