Ab-Jan Witte:
Ab-Jan Witte: "Wat me wel eens stoort is het te pas en onpas gebruik maken van het "merk" Texel." Foto: Gerard Timmerman

"Houd het uniek en wees trots op Texel"

Wat is je favoriete plek op Texel?

Dat is voor mij de plek waar ik gelukkig ben. Bij mij is dat de plek waar ik ben geboren en getogen en nog steeds woon; De Veen aan de Kadijksweg. Op drie jaar na van mijn leven woon ik daar. Die drie jaar woonden we in Den Burg. Als iemand toen vroeg 'waar ben je' dan zei ik 'thuis' en dan bedoelde ik De Veen. Het mooie van De Veen is de rust en het feit dat je lekker dichtbij Den Burg zit maar er totaal geen erg in hebt. En Den Burg niet van ons.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Over het algemeen positief. Ik hou niet zo van rangen en standen en deze aard zit gelukkig ook niet zo in de Texelaar. Doe maar gewoon, dat is gek genoeg. Vroeger vond ik de saamhorigheid wel groter, de mensen hadden meer tijd om elkaar even te helpen en over geld werd er dan niet gepraat. Of dat Texels is betwijfel ik, het zal overal wel zo zijn. Door de verhuuractiviteiten spreek ik regelmatig toeristen over hoe ze Texel ervaren en dan komt vaak ook de Texelaar ter sprake. Eigenlijk zijn dat louter positieve reacties: rustig, behulpzaam en tijd voor een praatje of uitleg.

Lovende reacties van toerist over Texelaar


Hoe beleef je de natuur op Texel?

Hoewel ik veel buiten doorbreng, ben ik geen echte natuurman. Menig vogeltje vliegt voorbij zonder dat ik weet welk soort het is. Ik hou wel erg van de stilte en hoef geen mensen tegen te komen als ik de natuur in ga. Tussen de schapen in het land is eigenlijk het lekkerst, zeker als je ver kunt kijken.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Uiteraard moet ik dan Het Cafeetje van broer Vinnie noemen, zeker om de liefde binnen de familie te bewaren. In een café zul je me niet snel aantreffen, maar ik zeg geen nee om uit eten te gaan in een restaurant of een eetcafé. De stemming en het gezelschap bepaalt in welk restaurant we terecht komen, maar een echte voorkeur is er niet. Ik hou er overigens wel van als er bediening met Texelse roots loopt, dan heb je toch sneller contact. Ik hou wel van een praatje.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Het belangrijkste is wel dat het een eiland blijft en dat we met een hoop dingen proberen om uniek te blijven. Dat is volgens mij ook een van de redenen waarom de toerist naar Texel komt. Een van die dingen is bijvoorbeeld het strand. Laat het lekker zoals het is. Slapen op het strand kan onderhand langs de hele kust van Nederland dan hoeven wij daar toch niet achteraan te lopen. Ik weet dat het (financieel) niet meevalt, maar het zou ook mooi zijn als de aparte kleine winkeltjes kunnen blijven bestaan. Dat onderscheidt je van de rest.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Dat is een moeilijke, er zijn vele dingen die spraakmakend zijn. Neem bijvoorbeeld het openbaar vervoer, de donkerte bij de kruispunten, de leefbaarheid in de dorpen, de versnippering in de politiek, enzovoorts, enzovoorts. Wat me wel eens stoort is het te pas en onpas gebruik maken van het "merk" Texel, Volgens mij komt er een keer een draaipunt dat dit tegen je gaat werken. Vaak wordt dit ook gedaan door mensen die later op Texel zijn komen wonen en dan komt het voor de insider wel eens dubbel over. Houd het alstublieft uniek en wees trots op het eiland en je achtergrond.


Beste herinnering aan Texel?

Eigenlijk het leven op Texel zelf. Een vertrouwde duidelijke omgeving, niet het gejaagde, maar de betrokkenheid van de mensen zoals we vorige week weer hebben ervaren na het overlijden van mijn vader. Het mooiste is dat je tegen een gast die in het vakantiehuisje komt kunt zeggen "we zijn er misschien even niet, maar de sleutel zit in de deur..." Ik ben blij dat ik op Texel ben geboren.

Wat is er eeuwig zonde aan Texel?

Moeilijk. Als het om een gebouw gaat, is het bijvoorbeeld jammer dat ze van het nieuwe gemeentehuis niet iets passends hebben gemaakt in een Texelse stijl. Als het gaat om voorzieningen die zijn verdwenen, dan is het zonde dat de eigen elektriciteitscentrale en de waterfabriek zijn verdwenen. Maar net als overal heeft ook Texel dingen die steeds moeilijker in stand zijn te houden, zoals de scholen, de dorpswinkeltjes en de kleine sportclubs in de dorpen. Het zou zonde zijn als dat de komende tijd langzaam verdwijnt.


Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop hetzelfde als nu: schaapjes, verhuur aan toeristen en een vloertje leggen. De enige wens is om een beetje meer vrije tijd te realiseren De hobby's zijn er de laatste jaren bij ingeschoten. We gaan ook graag een weekendje weg, samen met Corina en eventueel de kinderen, maar dit gebeurt te kort en is eigenlijk alweer veel te lang geleden. Hopelijk gebeurt dat wel eerder dan over vijf jaar.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien ?

In de volgende aflevering zou ik graag Sieme Ran zien.