Cor Kossen en Jan Jacob Rab: Textiel svp in dichtgebonden grijze komo-afvalzakken.
Cor Kossen en Jan Jacob Rab: Textiel svp in dichtgebonden grijze komo-afvalzakken. Foto: Gerard Timmerman

Textiel voor goed doel

Een overhemd waar je als Texelaar op uit bent gekeken, dat straks wordt gedragen door iemand in Afrika. Het zou zomaar kunnen als dat overhemd via de kledingcontainer van Rotary Texel, via de overslag in Middenmeer op transport gaat.

Vorig jaar zamelde Rotary Texel zo'n zestig tot zeventig ton textiel in, variërend van kleding, dekbedden en kussenslopen tot gordijnen. Schoenen zijn ook welkom. ''Het mag oud zijn, maar niet versleten'', vertellen Cor Kossen en Jan Jacob Rab van de Rotary. Droge, gave kleding is wat ze graag zien bij Midtex in Middenmeer, waar de kleding wordt verzameld, gesorteerd en klaargemaakt voor verzending. Spijkerbroeken bij spijkerbroeken, als er voldoende zijn zelfs van hetzelfde merk, net zoals bij pakken en andere kleding. Een mooi colbertje van Texel zou best naar de Albert Cuyp kunnen, maar de meeste kleren gaan op transport naar landen in Oost-Europa, het Midden-Oosten of Afrika. Rab: ''We zijn blij met Midtex als afnemer. Er is veel wildgroei in deze branche, maar zij werken zorgvuldig, zijn gecertificeerd en betalen ons een redelijke goede prijs.''

Met als resultaat dat 98 procent van de textiel die op Texel wordt ingezameld, wordt hergebruikt en dus geld opbrengt. ''Een enkele keer krijgen we de klacht dat de kleding nat is. Begrijpelijk, want je hebt het dan zomaar niet weer droog.'' Kossen: ''Daarom vragen we mensen om de textiel aan te leveren in de bekende grijze plastic (vuilnis)komozak, niet in de doorzichtige zakken voor plastic afval. Die zijn minder stevig, scheuren snel en als ze onder in de bak vallen, willen ze nog wel eens open barsten. Ook is belangrijk dat de zakken worden dichtgebonden. Dit voorkomt dat de kleding er uit valt en nat wordt, met alle nadelige gevolgen van dien.''

De inzameling leverde vorig jaar circa €20.000,- op. Geld dat de Rotary grotendeels besteedt aan goede doelen. Zoals aan de KNRM, het Tesselhuus en het Vlielandkamp van Rotary Nederland. Dat is een tiendaagse vakantie voor kinderen van negen tot twaalf jaar die anders niet op vakantie zouden kunnen. Rotary levert ook een financiële bijdrage aan de kosten voor het transport van hulpgoederen van de stichting Hulp Oost-Europa Texel. Een ander deel van het geld werd besteed aan het symposium ''Inspiratie om te durven dromen'' van de Rotary, eind vorig jaar, waarin prominente sprekers hun licht over de toekomst lieten schijnen. Ook ging er geld naar geadopteerde kinderen en naar andere goede doelen.

Rab en Kossen zijn goed te spreken over de gemeente Texel. ''We zijn blij met de plaatsen waar we onze kledingcontainers mogen neerzetten.'' Ook een pluim voor Werner Dros, die belangeloos zorgt dat de kleding die Rotarians elke vrijdagmiddag ophalen droog kan worden opgeslagen.