Boskalis en KWS versterken dijk

Aannemersbedrijven Boskalis en KWS Infra van VolkerWessels versterken de komende jaren als 'Combinatie Tessel' in totaal 14 kilometer van de Waddenzeedijk aan de oostkant van het eiland.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft het werk deze week voor zeventig miljoen aan de combinatie euro gegund. Naar verwachting beginnen de eerste werkzaamheden na de zomer. KWS en Boskalis hebben tot en met 2019 om de dijk weer te laten voldoen aan de norm dat hij bestand is tegen een superstorm die zich eens in de vierduizend jaar zou kunnen voordoen. Het meeste werk wordt verzet door Boskalis. KWS Infra neemt dertig procent voor haar rekening. Van Hattum en Blankevoort, een andere onderneming van VolkerWessels, verricht eveneens een deel van het werk. Het gaat om negen van de tien secties waarin de Waddenzeedijk is opgedeeld. Het gedeelte van de Prins Hendrikpolder, waar een zandige versterking is gepland, is buiten de aanbesteding gebleven. Daar wil het hoogheemraadschap eerst nader onderzoek doen om aannemelijk te kunnen maken dat het aanbrengen van grote hoeveelheden zand voor de kust geen aantoonbare negatieve gevolgen heeft.

Er waren drie partijen die zich hadden ingeschreven. Volgens het hoogheemraadschap scoorde Combinatie Tessel het beste op een combinatie van kwaliteit en prijs. "Combinatie Tessel gaat nu het werk voorbereiden. Aan de hand daarvan wordt duidelijk hoe de planning er precies uit gaat zien." Volgens het projectplan dat momenteel voor de laatste keer ter inzage ligt, bestaat de versterking voor een groot deel uit het verstevigen van de taluds. Kleilagen worden vervangen en waar nodig komt harde bekleding. Ook wordt opnieuw gras ingezaaid, zodat de dijk er na de versterking nog steeds groen uitziet. Dat moet er buitendijks toe leiden dat de dijkbekleding minder onderhevig wordt aan erosie als gevolg van het water dat tegen de dijk klotst. Binnendijks komen op diverse plekken binnenbermen aan de voet van de dijk. Dat moet piping (het onder de dijk doorsijpelen van water) tegengaan. Ook worden her en der de taluds flauwer gemaakt, zodat de dijk steviger wordt. Bij elkaar is voor de binnendijkse versterking ongeveer negen hectare aan natuur- en landbouwgrond nodig.

Meest omvangrijk belooft de versterking van de dijk bij de haven van Oudeschild (sectie zeven) te worden. Daar zijn als gevolg van de beperkte ruimte maatwerkoplossingen bedacht voor het stuk dijk ter hoogte van Tatenhove, de kruising van de Laagwaalderweg/IJsdijk en de dijkvakken langs de werkhaven, de Barentszstraat, het Bolwerk, restaurant Havenzicht en de havendammen langs de jachthaven en de werkhaven. De havendammen vallen niet onder de primaire waterkering, maar zijn volgens het hoogheemraadschap wel van belang omdat ze de kracht uit de golven kunnen halen. De Barentszstraat blijft behouden bij de werkzaamheden. Het stuk Bolwerk dat parallel aan de dijk loopt, vervalt zodat er voldoende ruimte is voor de binnendijkse versterking. Er worden bij Oudeschild straks ook op diverse plekken damwanden geslagen om de dijk te versterken. Dat scheelt eveneens weer in ruimtegebruik.

Binnen de andere secties heeft het hoogheemraadschap ook diverse maatwerkoplossingen bedacht om rekening te houden met bestaande situaties. Dat is onder meer het geval bij De Schorren, de molen van Het Noorden en De Schans. De museumdijk bij De Zandkes blijft intact, natuurgebieden worden ontzien en de IJzeren Kaap bij Oosterend blijft behouden. Het NIOZ blijft in het projectplan vooralsnog buitendijks, maar Deltares is aan het onderzoeken of de dijk die het NIOZ nu scheidt van het water alsnog een primaire in plaats van een secundaire waterkering kan geworden. Het instituut wil graag binnendijks komen. Het projectplan is te vinden op www.hhnk.nl/waddenzeedijk.