Deken van lammeren bedekt het eiland

Het is een vruchtbaar jaar voor de schapen. Dat stelt Jan-Willem Bakker van schapenbedrijf De Waddel. Onder aan de Hogeberg staan al zo'n veertig schapen met lammeren, en er gaan nog iedere week drachtige ooien naar de stal om af te lammeren. Het Texelse landschap wordt zodoende langzaam maar zeker bedekt met een deken van lammeren.

"De basis van dit jaar is natuurlijk al gelegd in september, oktober vorig jaar. Dan worden de rammen los gelaten. Als de omstandigheden dan goed zijn, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van het gras, levert dat een goede dracht op met meer kans op worpen van meer lammeren tegelijk", vertelt Bakker. Het bewijs voor een goede bevruchting is inmiddels geleverd, de eerste tweelinglammeren lopen inmiddels al op De Waddel rond. De jonge lammeren verruilen de stal al na een dag of drie voor de wei. Als je lammeren te lang binnenhoudt, kan dat zorgen voor trammelant. Ze liggen lekker warm in het stro, maar dat is een broeinest van bacteriƫn. Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te weten dat bacteriƫn en andere vervelende ziekteverwekkers houden van warmte en vochtigheid. Door de vele regen van de afgelopen tijd zijn de weilanden wel wat nat geworden. Verder zijn de omstandigheden buiten nu ideaal. Lekker helder weer met af en toe een buitje en koude nachten. De schapen vreten hierdoor goed en dat is weer goed voor de melk", legt hij uit. Bakker snapt dat mensen denken dat het beter is om de lammeren in deze frisse dagen binnen te houden. "Maar schapen en jonge lammeren gedijen beter in de kou. Het zijn er nu nog niet veel die buiten staan, maar dat verandert nu snel." Overigens is het aantal lammeren op De Waddel vergelijkbaar met het aantal van 2015 in dezelfde tijd."


UWV gaat van Den Helder naar Alkmaar

Het UWV vertrekt vrijdag 4 maart uit Den Helder. Alkmaar is vanaf maandag 7 maart de nieuwe locatie voor Texelaars die op het UWV zijn aangewezen.

De nieuwe vestiging komt in het Stadskantoor Alkmaar aan het Mallegatsplein. Ook de huidige UWV-vestiging in Hoorn gaat die kant uit. Het was al een tijdje bekend dat het UWV uit Den Helder zou gaan vertrekken. Volgens de organisatie kunnen werkzoekenden en werkgevers inmiddels veel zaken online regelen via uwv.nl en werk.nl waardoor er minder kantoren nodig zijn. Dan gaat het om zaken als het aanvragen van een uitkering en het vinden van vacatures of kandidaten voor een baan. Het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord verhuist eveneens mee naar Alkmaar. In het WerkgeversServicepunt trekt het UWV op met gemeenten en andere organisaties zoals werkgevers.