Henk Hilstra deelt ludiek windmolens uit aan de fractievoorzitters.
Henk Hilstra deelt ludiek windmolens uit aan de fractievoorzitters. Foto: Jeroen van Hattum

Voldoende steun burgerinitiatief voor onderzoek naar windmolens

De politieke partijen moeten zich gaan uitlaten over de vraag of er wel of geen onderzoek naar windmolens op Texel moet komen.

Een burgerinitiatief van een groep Texelaars om het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te zetten, heeft voldoende steun gekregen op het eiland. Er waren minimaal vijftig handtekeningen nodig. De groep haalde er 65 op. Alfons Kuip, één van de initiatiefnemers, overhandigde de handtekeningen dinsdagavond aan burgemeester Michiel Uitdehaag. Henk Hilstra, één van de andere initiatiefnemers, gaf de fractievoorzitters van de partijen ter ondersteuning allemaal een windmolentje.

De groep (Hilstra, Kuip, Herman Ridderinkhof, Hans Roeper, Roel Riegman, Klaas Eelman, Frits Bakker, Marian Merkelbach en Han Lindeboom) publiceerde een paar weken geleden een brief met daarin een oproep tot onderzoek naar draagvlak onder de Texelse bevolking voor plaatsing van enkele grote windmolens zodat die de voor Texel benodigde hoeveelheid elektriciteit kunnen opwekken. Windmolens zijn tot nu toe binnen de Texelse politiek een onderwerp waarvoor de handen niet op elkaar gaan, maar Kuip zei een kentering op het eiland te voelen. Anderen lieten weten dat jongeren zich bijvoorbeeld helemaal niet druk maken over de vraag of er windmolens staan.

Maria Trap, één van de ondertekenaars van het burgerinitiatief, vond dat Texel zijn verantwoordelijkheid moet nemen als het gaat om windenergie. "Dat kun je niet alleen elders laten plaatsvinden." Jacco Boersen, die eveneens zijn handtekening zette, trok een vergelijking met zonnepanelen. "Vroeger zag je die op een enkel dak liggen en tegenwoordig zie ze bijna overal. Zo kan het ook met windenergie gaan en dan kun je er als Texel het beste zelf invloed op uitoefenen." De groep pleit ervoor dat de windmolens zo min mogelijk hinder geven aan mens, natuur en milieu. Ze moeten wat de groep betreft eigendom worden van een coöperatie met aandelen waaraan iedere Texelaar kan deelnemen.

De initiatiefnemers van het burgerinitiatief noemden bewust geen mogelijke locaties, omdat anders de principiële vraag over wel of geen windmolens op Texel en discussies over de plek door elkaar zouden gaan lopen. Ridderinkhof ging niet mee in een opmerking van Jur Schuiringa (VVD) dat Provinciale Staten van Noord-Holland geen windmolens willen. "Als we het echt willen, gaan Provinciale Staten er ook wel in mee."