Een 'still' van De Slufter uit beelden van John Smit.
Een 'still' van De Slufter uit beelden van John Smit. Foto: Vedeolux

'360 graden van Texel'

Een tocht door de Slufter waarbij je links, rechts, omhoog en omlaag kunt kijken vanuit je luie stoel aan de andere kant van het land. John en Gerhard Smit van Videolux Productions willen dit realiseren.

"Je moet het niet zien als normale filmpjes. Het gaat om de beleving. Het is een unieke kans voor Texel, we zouden het eerste toeristische gebied in Nederland kunnen worden dat op deze manier te ervarenis", vertellen de mannen van Videolux. Volgens de cameramannen moeten de beelden niet gezien worden als filmpjes, maar als een virtuele reis op Texel: "Bij een film of documentaire breng je de kijker van A tot Z, hier heb je zelf de vrijheid om te kijken waar je wilt. Het wordt steeds bekender, in de Verenigde Staten is het al een groot succes."

De kijker plaatst zijn telefoon in een zogenaamde VR-bril (virtual reality bril) en kan zo zelf bepalen welke kant hij of zij op kijkt. Hij laat een voorbeeld zien waarbij we virtueel door de Grand Canyon wandelen. In deze opname vertelt een gids over de omgeving. "Als u rechts kijkt..." Met een draai van het hoofd verplaatst het beeld zich ook daadwerkelijk naar rechts en de presentatrice verdwijnt uit beeld. Niet omdat de cameraman dat voor de kijker bepaalt, maar omdat jij zelf daadwerkelijk je hoofd draait. Wie naar de presentatrice wil blijven kijken, kan dit ook doen.

"En eigenlijk is het 720 graden in plaats van 360. Je kunt namelijk niet alleen links of rechts, maar ook omhoog en omlaag kijken", legt John uit. Maar blijven toeristen niet juist weg wanneer ze alles thuis kunnen beleven? Gerhard: "Dat denk ik absoluut niet. Als mensen een reisprogramma kijken, willen ze er vervolgens heen om het zelf te ervaren. Dat is hierbij hetzelfde. Ik denk juist dat dit een enorme promotie kan zijn voor het eiland. En we noemen de Slufter als voorbeeld nu, maar we willen het hele eiland op deze manier in beeld brengen. Je zou ook de bootreis kunnen laten zien. Het biedt bovendien de kans om mensen die niet meer de natuur in kunnen, toch mee te laten genieten van al het mooist dat Texel te bieden heeft", legt Gerhard uit.

Een kleine operatie is het niet. Videolux heeft al fors geïnvesteerd in apparatuur en er moet vreselijk secuur gewerkt worden. "De beelden moeten nog stabieler dan bij gewone opnames. Als de beelden iets trillen, krijg je hoofdpijn tijdens het kijken. Gelukkig hebben we speciale extra gestabiliseerde camera-apparatuur die de camera zelfs stilhoudt wanneer je loopt. Bij de beelden die we met de drone maken, moeten we onze kans grijpen wanneer er (bijna) geen wind is", vertelt John.

Ondanks de investeringen zijn John en Gerhard er nog niet. Om de productie daadwerkelijk te kunnen realiseren is een hoop geld nodig. "Daarom willen we ook kijken naar een externe financier. Het is niet alleen een unieke kans voor Texel en een meerwaarde voor de Texelpromotie, het legt Texel zoals het nu is op een prachtige manier vast voor de toekomst", stelt Gerhard. De eigenaar van het videoproductiebedrijf maakt al jaren opnames op Texel.