Gemaal Eierland verhuist voor een betere waterafvoer in zuidoostelijke richting.
Gemaal Eierland verhuist voor een betere waterafvoer in zuidoostelijke richting. Foto: Gerard Timmerman

Gemaal Eierland stukje verplaatst

Bij de dijkversterking wil Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) het nieuwe gemaal Eierland een stukje in zuidoostelijke richting verplaatsen.

De nieuwe plek houdt verband met hoeveelheid water die het gemaal moet kunnen wegpompen. De afvoercapaciteit van het gemaal wordt verhoogd van 300 naar 400 kubieke meter per minuut. Uit berekeningen blijkt dat het huidige aanvoerkanaal naar het gemaal te krap is om deze hoeveelheid water te verwerken. Dit is op te lossen door de sloot te verbreden of te verdiepen. Verbreding is echter niet mogelijk vanwege de aanwezigheid van woningen. Verdieping is niet wenselijk, aangezien dit ten koste gaat van de sterkte van de dijk. Bij verplaatsing van het gemaal in zuidoostelijke richting treden deze problemen niet op en kan het water makkelijker naar het gemaal stromen. Door de verplaatsing komt het gemaal in een directe lijn met de aanvoerende watergang. De uitstroom aan de buitenkant van de dijk blijft op de dezelfde plek. Hierdoor blijft het haventje bij De Cocksdorp bereikbaar en vindt geen extra aantasting plaats van het wad, dat onderdeel is van het Natura-2000-gebied Waddenzee. De buitendijkse onderhoudsweg, tevens fietspad, blijft aanwezig. Voor de toestroom van het water wordt een deel van de oever aan de overzijde van het gemaal afgegraven.

Procedureel zitten er wat haken en ogen aan. Dit komt doordat de besluitvormende fase van het projectplan Versterking Waddenzeedijk Texel is afgerond en de uitwerking van de alternatieve locatie voor herbouw en verplaatsing van gemaal Eierland nog maar net is begonnen. Hierdoor is een aanvullend projectplan noodzakelijk. Anders dan bij de Schans hoeft hiervoor volgens HHNK geen projectprocedure Waterwet worden doorlopen en wordt de bevoegdheid gedelegeerd.

Alleen als er zwaarwegende bezwaren komen zal alsnog een projectprocedure worden doorlopen. Staatsbosbeheer, eigenaar van de te verwijderen landtong tegenover de nieuwe locatie van het gemaal, heeft geen bezwaren tegen het verwijderen hiervan. Hierover worden afspraken gemaakt met de pachter van deze grond. Ook de gemeente heeft (ambtelijk) geen bezwaren kenbaar gemaakt.