'Dichter bij zee' is één van de projecten die een bijdrage krijgt
'Dichter bij zee' is één van de projecten die een bijdrage krijgt Foto: Jeroen van Hattum

Bijdragen Texelfonds

Het Texelfonds is 2016 voortvarend begonnen. Diverse evenementen kregen een financiële bijdrage. Het betreft onder meer Dichter bij zee, De Peperhof in Oosterend en het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp.

Om het project Gezondheidsbeurs voor Texelse basisschoolleerlingen mogelijk te maken hebben de initiatiefnemers Marja van Etten, Tamara Zijm en Laura Boon een bedrag van €4.000,- ontvangen. Alle negen basisscholen staan van maandag 7 tot en met vrijdag 11 maart volop in het teken van gezondheid. Thema's zijn voeding, bewegen, denken & doen, en lichaam. Kinderen gaan zelf in de sporthal Ons Genoegen aan de slag met alle onderdelen. De Peperhof in Oosterend heeft een toezegging gekregen van €1.000,- voor aanschaf van hout en materiaal om in eigen beheer inklapbare tafels te maken. In de Peperhof worden diverse activiteiten en exposities georganiseerd. Ook de aanvraag van Sportservice Texel en Texels Welzijn voor het project Sociaal Vitaal Texel is gehonoreerd. Een bijdrage van €2.000,- wordt beschikbaar gesteld om sport- en spelmateriaal aan te schaffen. Doel is laagdrempelige activiteiten aanbieden aan ouderen om zodoende hun fysieke conditie te verbeteren en het vormen of verbeteren van een sociaal netwerk.

Aan het kunstproject Dichter bij Zee is een bedrag van €2.250,- toegezegd. Strandhuisjes langs de strandopgang van Paal 9 worden omgetoverd tot een klein museum met kunst en gedichten. Het is een samenwerkingsproject tussen dichters en studenten van de Gerrit Rietveld Academie, die op een eigentijdse manier invulling geven aan dit onderdeel van de de Lange Juni, het jaarlijkse kunst- en cultuurproject in Den Hoorn. €3.000,- is beschikbaar gesteld voor een samenwerkingsproject, waarbij scholieren van de OSG De Hogeberg meedoen aan activiteiten ten behoeve van zorginstellingen op Texel. Scholieren vanaf de 3e klas die een maatschappelijke stage doen, worden gelinkt aan ouderen voor een leuke middag of activiteit. Een win-win situatie, waarbij de jongeren ervaring opdoen en leren, en waar de ouderen van kunnen genieten. Tot slot is besloten tot medefinanciering van een deel van de kosten voor het verruilen van bestaande verlichting in energiezuinige LED-verlichting ten behoeve van Het Eierlandse Huis te De Cocksdorp.

Texelfonds maakt verder melding van wisselingen in het bestuur en de Raad van Advies. Margreet Berndsen is na vier jaar statutair afgetreden. Zij is opgevolgd door Joke Kuijper-Roeper, die veel bestuurlijke ervaring heeft en het secretariaat voor haar rekening gaat nemen. In de Raad van Advies van het Texelfonds is oud notaris Jan Dogger benoemd als opvolger van Gerard Timmerman.