Esmée Pieters (Assepoester) en Lise Drijver (Petemoei) zwaaien vanuit het rijtuig.
Esmée Pieters (Assepoester) en Lise Drijver (Petemoei) zwaaien vanuit het rijtuig. Foto: Gerard Timmerman

Musical Assepoester

Tweemaal een uitverkocht huis voor Het meisje met 't glazen muiltje, de musical geproduceerd door OSG-scholieren Lise Drijver en Esmée Pieters, als sluitstuk voor hun profielwerkstuk. De reacties waren lovend.

Maanden aan voorbereiding hadden ze er in gestoken en op de profielwerkstukavond van de OSG hadden Lise en Esmée al een eerste prijs gewonnen met hun voorproefje van de musical. Voor de voorstelling was de grote zaal van het dorpshuis omgetoverd in een theaterzaal, met kroonluchters, sfeerlicht en wat al niet meer. De première zaterdagavond en de tweede show zondagmiddag in het Eierlandsche Huis mochten gezien worden. Meer dan twintig scholieren en studenten schitterden in de musical, een bewerking van het bekende sprookje van Assepoester. Met in de hoofdrol Esmée zelf, het talent dat als Assepoester de harten stal van het publiek en dat in de wieg lijkt gelegd voor een carrière in de musical. Lise kroop in de huid van Petemoei, de toverfee en had op de achtergrond ook veel werk verricht voor de organisatie. De meiden hadden eer van hun werk. Om te beginnen de fraaie decors, met voorstellingen die op groot formaat op de achterwand werden geprojecteerd. De ene keer een oud stadsgezicht, dan weer het paleis. Decors die in een handomdraai werden gewisseld. Compliment ook voor de prachtige kostuums waarin de acteurs en actrices op het podium verschenen. Ook de choreografie zat goed in elkaar, er werd goed geacteerd en mooi en soms dapper gezongen. Ook het geluid was goed voor elkaar, overgangen werden muzikaal ingevuld, de voorstelling werd goed uitgelicht en een regen aan confetti zorgde voor een feestelijk verrassingseffect.

In Het meisje met 't glazen muiltje zag het publiek hoe Assepoester door haar stiefmoeder en haar stiefzussen als een voetveeg wordt behandeld. De drie staan te dringen om naar het grote bal te gaan op het paleis, waarop zal worden bepaald wie wordt verkozen tot bruid van de prins. De stiefzussen doffen zich er voor op, terwijl Assepoester op het huis moet passen. Maar dan verschijnt de goede fee Petemoei, die haar droom alsnog in vervulling laat gaan. Even later zien we Assepoester als een oogverblindende prinses in een indrukwekkend rijtuig op het podium. In de lakei herkennen we zowaar gastheer Joost van het Eierlandsche Huis. De vonk slaat over, maar dan slaat de klok twaalf uur en moet Assepoester er als een haas vandoor. Haar muiltje blijft achter in het gangpad en als toeschouwers even later omkijken zien ze Assepoester stralend en wel in een prachtige bruidsjurk, met vertederende bruidsmeisjes door het publiek naar het podium schuifelen. Met als slotscène een feestelijke bruiloft in de paleistuin, het regent confetti. Voor het sprookje en de twee meiden. geholpen en bijgestaan door familie, vrienden en vele anderen. Lise las na afloop keurig op wie er allemaal hadden geholpen. En op de eindprojectie prijkten de namen van alle sponsoren. Eind goed, al goed dus, wat niet automatisch geldt voor kinderen in noodsituaties, zoals dat wereldwijd voorkomt. Daarom doneren Esmée en Lise de opbrengst van de musical aan Save the Children.