Apotheek: 'Zorgplein' biedt meerwaarde

De Texelse Apotheek heeft de ambitie samen met andere zorgverleners nieuwbouw te realiseren, zodat een ''zorgplein'' ontstaat. De gedachte gaat vooralsnog uit naar een locatie nabij het nieuwe sportcentrum aan de Emmalaan.

Die ambitie heeft meerdere achtergronden. Apotheker Jan Klok. ''Het interieur van de apotheek veroudert en we willen naar een andere manier van werken. Maar de grootste drijfveer is dat het bij elkaar voegen van meerdere medische disciplines zorgt voor toegevoegde waarde. Dat merkten we bijvoorbeeld toen we bij de huisartsen in de Zandkoog zaten. Samenwerking biedt meerwaarde, gelukkig is de samenwerking op Texel, ook met bijvoorbeeld de thuiszorg, al heel goed en professioneel geregeld. Het is belangrijk dat ook voor de komende tien, twintig jaar goed te regelen, toekomstproof. Daarvoor hoeven de apotheek, fysiotherapeuten, specialisten en eventuele anderen niet in één gebouw te zitten, het gaat om de concentratie. Bijvoorbeeld aan een soort plein, waar verschillende disciplines samenkomen. Met een eigen bedrijfsvoering, maar korte lijnen, gezamenlijke vergaderingen en voordelen op gebied van administraties, opslag en andere zaken. Daarin zien wij een grote meerwaarde. We zitten nu in het stadium dat we partners zoeken en overleg voeren. De gesprekken verlopen prettig, de ene partij staat er wat actiever in en de andere wat passiever. Begrijpelijk. We hebben onze ambitie ook besproken met de fracties van politieke partijen en hen laten zien hoe het zou kunnen. We hopen wel dat er de komende maanden meer duidelijkheid komt'', doelt hij met name op de bouw van de nieuwe sporthal.'' Een locatie in de omgeving daarvan is momenteel de meest logische nu vestiging bij de Zandkoog op een laag pitje staat. Het college heeft een financiële vastgoed- en gebiedsmanager in de arm genomen, die het traject naar nieuwbouw van de sporthal begeleidt. Op 10 maart staat de sporthal op de agenda van de raadscommissie, waarbij de raad gevraagd wordt zich (hernieuwd) uit te spreken over de kaders, uitgangspunten e.d. die de raad heeft meegegeven aan het college. Jan-Aris Eelman (Eiland Belang) pleit er overigens voor in dit overleg ook de optie verbouw/vernieuwbouw (met uitbreiding aan de voor- en achterkant van Ons Genoegen) mee te nemen. Drijfveer hiervoor is het kostenplaatje van de nieuwe sporthal, in oktober 2015 door b en w geraamd op ruim €7,5 miljoen.


Veiligheidsregio

De onderlinge stemverhouding van de zeventien gemeenten in de veiligheidsregio Noord-Holland Noord wordt naar verwachting aangepast. Het algemeen bestuur heeft ingestemd met een voorstel van Texel om de stemverhoudingen te gaan baseren op de financiële inbreng van een gemeente en niet meer op basis van het aantal inwoners. Dat voorstel wordt nu voorgelegd aan de raden en colleges van de betreffende gemeenten.