Bij de nieuwe Seniorenvereniging Texel hebben zich al 429 leden aangesloten.
Bij de nieuwe Seniorenvereniging Texel hebben zich al 429 leden aangesloten. Foto: Seniorenvereniging Texel

Hoge opkomst bij eerste vergadering Seniorenvereniging Texel

Een overweldigende opkomst bij de eerste ledenvergadering woensdag van Seniorenvereniging Texel. Ruim 150 personen gaven acte de presence.

In zijn openingswoord verwees voorzitter Willem Vlas naar de perikelen in september 2015 die aanleiding waren voor het oprichten van de zelfstandige Seniorenvereniging Texel. Inmiddels is de voortgang van alle activiteiten gewaarborgd en is de website van de vereniging volledig operationeel. Met deze algemene ledenvergadering kan het verenigingsbestuur de turbulente oprichtingsperiode afsluiten en de blik op de toekomst richten. De voorzitter meldde dat er momenteel 427 leden bij de vereniging geregistreerd zijn, maar dat voorafgaande aan de vergadering zich nog een aantal leden had aangemeld.

Eint Ockels, voorzitter van de Nieuwe Bond van Ouderen Nederland (NBvON), vertelde over de ontwikkelingen ten aanzien van mogelijke federatievorming, zoals die door een aanzienlijk deel van de pas opgerichte zelfstandige seniorenverenigingen wordt bestudeerd. Hij gaf aan dat men daarbij streeft naar een lichte federatievorm, waarbij het voor zelfstandige Seniorenverenigingen aantrekkelijk wordt om lid te worden. De vraag werd gesteld of men dan niet bezig is weer een nieuwe ANBO te realiseren. Volgens Ockels wordt de federatievorm uitgangspunt en zal aan de zelfstandigheid van de verschillende vereniging niet worden getornd. Met andere woorden verenigingen, die lid worden, blijven volledig handelingsbevoegd en kunnen te allen tijde volledig over hun eigen financiële middelen blijven beschikken. Juist op dit onderdeel was het misgegaan met de ANBO.

Rikus Kieft was gevraagd iets te vertellen over zorgcoöperatie Texel Samen Beter, die zich profileert zich als vertegenwoordiger van de zorgvragers. Er zijn momenteel 650 leden bij aangesloten. ''Dat is een aantal waar naar geluisterd wordt.'' Er vindt periodiek overleg plaats tussen de zorgcoöperatie en de wethouder van Welzijn. De collectieve polis met Univé, wordt door de zorgcoöperatie hoofdzakelijk als bindmiddel gezien, maar blijkt volgens Kieft al een middel te zijn om het zorglandschap te beïnvloeden. Kieft gaf aan er gevoelsmatig vanuit te gaan, dat er verbindingen tussen de Seniorenvereniging Texel en de zorgcoöperatie moeten liggen. De vraag is, waar die raakvlakken liggen. Ook noemde hij het voornemen van de zorgcoöperatie om in het najaar een wetenschappelijk opgezette enquête op te zetten