Colinda Vink in 'haar' Sportshop.
Colinda Vink in 'haar' Sportshop. Foto: Job Schepers

Na bijna 30 jaar tijd voor andere uitdaging

Ze begon er als stagiair op haar vijftiende, nu 29 jaar later is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Op 27 februari staat Colinda Vink voor het laatst in De Sportshop in de Weverstraat in Den Burg, drie dagen later begint ze bij Snelstart in Oosterend.

"Ik ben nu 44, als je nog een keer wat wilt, is het nu. Omdat Tilly (Schoo red.) de zaak prima op orde heeft, ga ik met een gerust hart weg. Ondanks dat het werk hier nooit saai is geweest, wil ik nu gewoon totaal wat anders." In bijna drie decennia Sportshop zag ze drie verschillende panden, drie verschillende eigenaren en tal van verbouwingen. Gekscherend zegt ze: "De eigenaren hielden het nooit zo lang vol met mij." Op haar vijftiende begon ze in de sportwinkel die toen nog gevestigd was op de plaats waar nu De Kolonist zit. "Het begon als stageplek, niet door mijzelf gekozen. 'Wat moet ik in een sportwinkel', dacht ik in die tijd. Maar na de eerste woensdag (de vaste stagedag) vroeg eigenaar Theo Legierse of ik zaterdag ook kwam. Ik moest nog ontslag nemen van mijn bijbaantje in de Almarkt (nu de Jumbo red.)."

De samenwerking verliep uitstekend en Colinda groeide door in het bedrijf. Ze ging naar school in Haarlem waar ze haar middenstandspapieren haalde, toegespitst op mode, kleding en commercie. "Dat was ook met de gedachte om iets achter de hand te hebben, ik wilde ooit mijn eigen zaak beginnen. Dat is er ook van gekomen. Vanaf 2000 had ik vijf jaar lang met mijn man (Edwin, met wie ik onze 14-jarige dochter Larissa heb) een winkeltje met sieraden, tassen en nog tal van dat soort producten. Ik deed dit naast het werk en eigenlijk runde mijn man de winkel. Toen hij een baan bij De Krim kreeg, hebben we besloten het pand te verhuren en te stoppen met de eigen zaak." In de jaren vóór haar eigen zaak namen de taken bij de Sportshop al toe. Van medewerker in Den Burg, werd ze verantwoordelijk voor het opzetten van de zaak in De Koog. "Die zat op de plaats waar nu Van Beek Byoux zit. Zo heb ik daar vanaf begin jaren '90 het filiaal gedraaid. In 2000 verhuisde de Sportshop naar het huidige pand in de Weverstraat, midden in de verhuizing kreeg Legierse zware rugklachten. Het werd een hectische periode. Toen ook de sportwinkel in De Koog verhuisde, naar de hoek van het dorpsplein, keerde Colinda terug naar Den Burg. Daar groeide ze uit tot het gezicht van de zaak. "Natuurlijk heb ik wel eens getwijfeld om te vertrekken. Toen Theo de zaak in 2009 of 2010 over deed aan Martin Koorn bijvoorbeeld. Er komen een hoop veranderingen, je weet niet hoe een ander het oppakt. Ik ben toch gebleven en heb daar geen spijt van gehad."

Toch is het niet altijd makkelijk geweest. Vorig jaar waren het onzekere tijden en gingen de verhalen rond dat de Sportshop zou sluiten. Dit werd voorkomen na de overname door Tilly Schoo, waar Colinda altijd contact mee was blijven houden. "Dat was voor mij de reden om te blijven. Wie weet had ze het niet gered als ik op dat moment was vertrokken en dat wilde ik niet. Nu loopt alles prima." Ondanks dat er 29 jaar verkoopervaring vertrekt, maakt de inwoonster van Oudeschild zich geen enkele zorgen. Jesse Hoven heeft enorm veel productkennis. Wel komen vrouwen vaak naar mij toe wanneer het gaat om badpakken of bikini's, terwijl ik wel net als hij bij de voetbalschoenen gevraagd wordt. Maar dat is logisch. Gelukkig komt er ook een nieuwe vrouwelijke kracht en is er al een nieuw iemand voor de zaterdag. Ik vertrek met een tevreden gevoel."