Nieuw beleid verblijfsrecreatie: ''Raad niet altijd een goed filter''

Verdeeldheid in de gemeenteraad, waar Texels Belang, D66, Sterk Texel en Eiland Belang bang zijn dat het toekomstig beleid voor verblijfsrecreatie nadelig zal uitpakken voor het landschap. Ze vormden een minderheid, de vijf andere partijen gingen wel akkoord met het aangepaste advies.

Heikel punt is bijvoorbeeld de mogelijkheid voor het omzetten van verschillende vormen van verblijfsaccommodaties op recreatieterreinen (conversie), waarbij tenten bijvoorbeeld kunnen worden ingewisseld voor zomerhuizen. Waarbij wethouder Hercules er op wees dat ook het huidige bestemmingsplan die mogelijkheid al biedt. Recreatieterreinen moeten niet worden verward met (natuur)kampeerterreinen, zoals Kogerstrand en Loodsmansduin, waar de omzetting naar steen niet mag plaatsvinden. Conversie tussen verschillende bestemmingen wordt ook mogelijk, maar alleen binnen het zogeheten toeristisch concentratiegebied en in verblijfsrecreatieve bestemmingen in dorpen. Voor nieuwe initiatieven (waarvoor 400 slaapplaatsen zijn gereserveerd) en/of tijdelijke slaapplaatsen wordt heel Texel als zoekgebied aangemerkt. Zogeheten deelverplaatsingen van bedden (naar een andere locatie) worden niet toegestaan, tenzij dit leidt tot minder verstening. Deze aanpak, met de eis dat plannen moeten voldoen aan de Texelse kernwaarden, stroken met de Texelprincipes en allerlei andere randvoorwaarden, bieden volgens PvdA, VVD, Texel2010, CDA en GL voldoende waarborgen voor het landschap, maar ook ruimte voor ondernemerschap. Alfred Schaatsenberg (PvdA): ''Dit is een mogelijkheid om mee te gaan in de veranderingen.'' De opmerking van partijgenoot Remco van de Belt dat de raad een goed filter is, leidde tot weerwoord van Jan-Aris Eelman (EB): ''De raad blijkt niet altijd een goed filter, blijkt uit de Bremakker'', verwees hij naar de uitbreiding aldaar.


Parkeertijd blijft vooralsnog 2 uur

De parkeertijd bij Albert Heijn en andere supermarkten blijft voorlopig twee uur. Dit nadat ondernemersvereniging Winkelhart Den Burg en de sectie Detailhandel van TOP zorgen kenbaar maakten over de voorgenomen beperking tot één uur. De politiek zal zich later mogelijk opnieuw buigen over dit onderdeel van het Actieplan Mobiliteit waar, met uitzondering van Texels Belang, alle partijen mee akkoord gingen. Onderdeel van dit plan is onder meer verruiming van de parkeermogelijkheden.