Marian Merkelbach (links) neemt de voorzittershamer over van Corry Heijne.
Marian Merkelbach (links) neemt de voorzittershamer over van Corry Heijne. Foto: Marcel Drenth

Marian Merkelbach volgt Corry Heijne op als voorzitter De Lieuw

Oud-wethouder Marian Merkelbach is de nieuwe voorzitter van agrarische natuur- en landschapsvereniging De Lieuw. Ze neemt de voorzittershamer over van Corry Heijne.

Corry trad negen jaar geleden aan als voorzitter. Zij was in 2007 de opvolger van de oprichter van De Lieuw; Dick Drijver. Corry hoefde daardoor niet meer te pionieren, die fase was voorbij. Maar het agrarisch natuurbeheer kent ongeveer iedere zes jaar een stelselwijziging. Waarbij elke keer weer een sterke lobby vanaf Texel nodig is om het agrarisch natuurbeheer op het eiland ook in het systeem te laten passen. Omdat Texel geen veenweidegebied is met grutto's, maar gemengd gebied met akkerbouw, bollenteelt en grasland met daarop broedende kieviten en scholeksters. Corrry heeft twee keer zo'n stelselwijziging meegemaakt en moest zich vaak naar de overkant begeven om de Texelse situatie uit te leggen. Dit heeft er in geresulteerd dat De Lieuw vanaf 2016 als zelfstandig gecertificeerd collectief het weidevogelbeheer op Texel gaat uitvoeren.

Marian Merkelbach had met haar man Frits Bakker jarenlang een groot akkerbouwbedrijf in polder Het Noorden. Vanaf het eerste uur was dit bedrijf lid van De Lieuw en vooral actief met het uitvoeren van akkerrandenbeheer. Marian heeft daarnaast veel bestuurlijke ervaring. Vooral ook als wethouder op Texel, waardoor ze de wegen op het gemeentehuis en in de provincie goed kent. Dat kan goed van pas komen als voorzitter van De Lieuw. Tegenwoordig woont Marian midden op de Hoge Berg en is beheerder van schapengrasland, tuinwallen, kolken, verbrede oevers en een boerenwandelpad. Ook is ze nog bestuurlijk actief, onder meer als commissaris bij Texelenergie en in het onderwijs.

Ook penningmeester Martijn Smit heeft afscheid genomen als bestuurslid van De Lieuw. Hij zat negen jaren in het bestuur. Nieuwe penningmeester wordt Thea Rutten. Melkveehouder in polder De Eendracht en met veel bestuurlijke ervaring in meerdere besturen.

De Lieuw, opgericht in 1998, is een zelfstandige vereniging die het agrarische natuur- en landschapsbeheer op Texel ontwikkelt. In eerste instantie kende De Lieuw alleen leden uit de agrarische sector. Inmiddels werken ook diverse particuliere leden aan het natuur- en landschapsbeheer. De Lieuw is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardige vereniging met talloze samenwerkingsverbanden.