Pianist Ole Christian Haagenrud en violiste Marta Kowalczyk.
Pianist Ole Christian Haagenrud en violiste Marta Kowalczyk. Foto: New Mastes

Ode aan de bakermat

"Ode aan geboortegrond" is de titel van de internationale concertserie New Masters on Tour op maandagavond 7 maart in de Hervormde Kerk te Den Hoorn, aanvang 19:00 uur. Met optredens van violiste Marta Kowalczyk en pianist Ole Christian Haagenrud.

Het programma is een eerbetoon aan de volksmuziek, de bakermat van alle muziek. Zelfs de partita, in de barokke periode wel gebruikt als andere naam voor een suite en door Witold Lutoslawski in een modern jasje gestoken, is in oorsprong niets anders dan een benaming van een tweedelige vorm (A-A' of A-B) die zijn oorsprong vond in de middeleeuwse volksliederen. Zo is in elk werk op dit programma de folklore meer of minder manifest aanwezig. Bij Schuberts Fantasie, Liszts Sonate en Debussy's noten zitten respectievelijk de Weense schwung, de Oost-Europese zigeunerklank en de Franse slag onder de oppervlakte, terwijl Geirr Tveitt en zijn ruim twee generaties oudere landgenoot Edvard Grieg zeer openlijk hun volkse inspiratie beleden. Op muziek van componisten als Witold Lutoslawski, Schubert, Geirr Tveitt, Evard Grieg, Claude Debussy en Franz Liszt wordt een muzikale reist door de ontwikkeling van de muziek gemaakt.

De Poolse violiste Marta Kowalczyk begint haar recital met de intrigerende Partita van haar in Warschau overleden landgenoot Witold Lutoslawski. Kowalczyk brengt daarmee zoals vele musici van haar generatie een ode aan haar geboortegrond. Ook de Noorse pianist Ole Christian Haagenrud blijft dicht bij huis. Net als Kowalczyk integreert hij het intelligent in het programma.

Ole Christian Haagenrud geldt als een van de meest getalenteerde jonge Noorse pianisten. Bovendien een pianist met een hart voor de Noorse traditie. Haagenrud maakte bijvoorbeeld in 2012 tijdens de Grieg Competitie veel indruk met zijn Griegvertolkingen en zoals Kowalczyk pal staat voor Lutoslawski, breekt hij graag een lans voor Geirr Tveitt, de Noorse specialist op het gebied van de volksmuziek.

Toegangskaarten zijn te bestellen via de link http://www.texel.net/nl/excursion/details/229/


Dorpscommissie en ijsclub De Koog

De dorpscommissie van De Koog houdt op dinsdag 23 februari de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Het begint om 20.00 uur en wordt gehouden in dorpshuis De Hof. Besproken worden onder meer onderwerpen die ook aan de orde kunen komen tijdens de dorpenronde met het college van b en w, dinsdag 15 maart. Bewoners van De Koog en omstreken kunnen ook zelf onderwerpen inbrengen. Aansluitend wordt dinsdagavond de ledenvergadering van IJsclub De Koog gehouden. Agenda en stukken liggen bij de ingang van de zaal ter inzage.