Boogschutters jagen bij paal 21

293 deelnemers, 56 doelen en vier lussen. Op zaterdag koud en droog, op zondag een flinke wind en regen. Makkelijk waren de omstandigheden dus allerminst, toch genoten de deelnemers met volle teugen van de 3D Winteranimal van de Eilandschutters.

Onder de deelnemers Bas Hellegers en zijn zoon Dayo (12). Bas schiet al tien jaar en doet voor de achtste keer mee aan de WInteranimal. "Vorig jaar konden we niet, omdat mijn vrouw onverwachts moest werken. Daar was Dayo, en ik ook, behoorlijk teleurgesteld over. Gelukkig zijn we er weer. Dit is zo'n prachtig evenement. De combinatie tussen sport en natuur is geweldig", vertelt Bas. Na de uitgebreide briefing van Aad van Gils gaan de heren op pad en na wat speurwerk vinden ze hun eerste doel. Bas, die schiet vanaf het lastigste rode markeringspaaltje, treft direct doel. De eerste pijlen van Dayo, geschoten vanaf geel, gaan net mis. Dan komt de jongeling er achter dat zijn vizier verkeerd zit, waardoor de pijlen afwijken. Het blijkt geen slap excuus, want bij het volgende doel treft hij een replica van het hert vol in de kill (de plaats die het meeste punten oplevert). Ook zijn vader heeft de smaak te pakken en schiet van zo'n zestig meter en vervelende hoogteverschillen zijn pijl in het dier. In de bossen en duinen bij paal 21 bij De Koog was het even of je je in het Sherwood Forest van Robin Hood bevond. Bogen in alle gradaties, pijlen in alle soorten en maten en de meest uiteenlopende figuren, allemaal met één doel: een goede prestatie neerzetten. Hellegers heeft meerdere soorten pijlen bij zich, afhankelijk van de wind beslist hij of hij carbon of aluminium gebruikt. Naast de prestatie draait de Winteranimal ook om gezelligheid. Al bij de start blijkt het boogschuttersevenement een weerzien van vrienden met Aad van Gils als middelpunt. Hij lijkt alle voornamen te kennen en de mensen zijn blij hem te zien.

De organisatie kan terugkijken op een geslaagd weekend. Het geheel zat als vanouds goed in elkaar en was strak georganiseerd. Het evenement lijkt wel aan de rand van de maximale groei te zitten. Bij de start liepen de deelnemers bijna in file naar de startposten. De opstoppingen losten gelukkig al snel op. De replica's van de dieren, van eekhoorn tot enorme beer, waren door de organisatie weer helemaal gereed gemaakt en gaven het wedstrijd toneel extra kleur. Lastig onderdeel was de spin die aan een touw zweefde. Schamp je met de eerste pijl, blijft het object vervolgens dus heen en weer zwaaien, wat de opgave extra lastig maakt.