Afbeelding
Foto: Willem Sangers

Periodetitel voor zaalvoetballers

Er komt voorlopig geen einde aan het sprookje van de zaalvoetballers van Texel'94. De club die zich via drie promoties opwerkte naar de eerste divisie, sleepte in het debuutjaar in deze klasse direct een periodetitel binnen. Hierdoor mag het deelnemen aan de nacompetitie om promotie naar het allerhoogste niveau van Nederland. Vrijdag werd in eigen huis met 8-3 gewonnen van de Leekster Eagles uit Leek (Groningen).

Om alles in eigen hand te houden, moesten de Texelaars winnen. Het was dan ook een hard gelag dat de thuisploeg al snel met 0-2 achterstond. Zoals al vaker dit seizoen bleek het team van coach Martin de Veij erg veerkrachtig. Nog voor rust werd de wedstrijd gekanteld. Via Lesley Koning (driemaal) en Jesper Arkenbout gingen de strijdende Texelaars met 4-3 de kleedkamers in. Het massaal toegestroomde publiek voelde dat er iets in de lucht hing en en werd op haar wenken bediend. In de tweede helft was er namelijk maar één ploeg die voetbalde. De mopperende, vloekende en gefrustreerde Eagles werden van het kastje naar de muur gestuurd. Na de pauze regende het kaarten. Enkele gele prentjes werden voor kennisgeving aangenomen, maar nadat de bezoekende coach de rode variant op zijn deurmat kreeg liepen de gemoederen hoog op. De aanleiding was de vijfde treffer van de Texelaars. Dennis Schouwstra maakte een aanval van de Groningers onschadelijk en direct daarna peerde Bart de Lugt de 5-3 op het bord. De gezagvoerder van Leek had hier een handsbal aan vooraf gezien en ging het debat aan met de leidsmannen van dienst. Het resulteerde in zijn vertrek.

Zonder coach ging Leek op zoek naar eerherstel en had pech dat eenmaal de paal en meerdere keren Schouwstra in de weg stond. Daarna verloren de Groningers nog meer spelers in de strijd. Nog maar drie spelers stonden op het veld toen De Lugt het numerieke voordeel uitbuitte en Texel'94 uitliep tot 6-3. De Eagles gaven niet op, ze pasten het strijdplan aan en zetten een extra veldspeler in en slachtofferde daarmee de doelman. Arkenbout lepelde zo'n zes minuten voor het einde de bal in het verlaten doel. Een strafschop enkele minuten voor tijd zette ook Pieter Jan Eelman op het scorebord, eindstand 8-3. "Als debutant in de eerste divisie was ons doel om rechtstreekse degradatie te voorkomen en eigenlijk ook nacompetitie te ontlopen. Iets tussen plek 5 en 8 dus, daar staan we nu ook, op plaats 6 welteverstaan en met een periodetitel op zak. Wel nacompetitie dus, maar zelfs omhoog en niet naar beneden. Inderdaad, een glimlach is zwak uitgedrukt", melden de voetballers op Facebook.