Veehouder en bestuurder Piet Hin op de trekker.
Veehouder en bestuurder Piet Hin op de trekker. Foto: Collectie familie Hin

Veehouder met voorbeeldbedrijf en grote maatschappelijke inzet

Een veehouder met een grote maatschappelijke betrokkenheid, die in zijn leven tal van bestuursfuncties vervulde en wiens eigen boerderij een voorbeeld was voor andere veehouders.

Piet Hin van Sint Maartenshoeve zat van 1972 tot 1996 in het bestuur van de Vereniging voor Bedrijfsvoorlichting. Tot 1977 was hij secretaris, daarna heeft hij de voorzittershamer gekregen van J.P.Herweijer. De veehouderij was in deze periode sterk in ontwikkeling. Het melken in de tank deed zijn intrede, de ligboxenstal was in de melkveehouderij in opkomst, de kwaliteit van het rundvee verbeterde en het schapenbestand werd zwoegervrij. Maar het was ook de tijd dat door schaalvergroting en nieuwe ontwikkelingen het aantal boeren drastisch terugliep en dat de drie standsorganisaties in de landbouw tot één werden gesmeed. Hin heeft steeds gezorgd dat belangrijke sprekers naar Texel kwamen om de te verwachten nieuwe ontwikkelingen in de landbouw aan de leden te laten horen. Ook het diepspitten van de gronden om droogte in de gewassen te beperken had zijn volledige aandacht en hij kon er over meepraten. Bezoeken aan proefboerderijen in Nederland en Duitsland met alle bestuursleden uit de landbouw zorgden voor een goede en gezellige band. (HMvL, CBTB,LTB, KIVereniging en Fokvereniging). De Vereniging voor Bedrijfsvoorlichting is altijd een belangrijke stimulans geweest voor de ontwikkeling van de landbouw op Texel. Hin had ook een eigen boerderij, die een voorbeeld was voor andere veehouders. Zo doorbrak de koe Antoinette 59 in 1998 de mijlpaal van 100.000 liter melk. Zijn boerderij stelde hij graag open voor zijn collega's. ''Boeren moeten vaker bij elkaar op het erf komen'', zei hij bij zijn afscheid als bestuurder.

Jarenlang was hij de vertegenwoordiger voor pachtzaken op Texel, destijds verbonden aan het kantongerecht in Den Helder. Hin was ook betrokken bij de paardensport, destijds met o.a. J. Roeper. Zo was hij betrokken bij de oprichting van de Vereniging Vrienden van het Paard, die later opging in Tussen Wad en Duin. Ook zette hij zich in voor het ringsteken. Vele jaren was hij als vrijwilliger betrokken bij het toenmalige Agrarisch- en Wagenmuseum (nu Cultuurhistorisch Museum) in De Waal, waarvan hij ook bij de oprichters zat. Hin was ook jarenlang voorzitter van de kaartclub van De Waal.

In 2007 werd Piet Hin benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Piet Hin overleed donderdag en werd 82 jaar.