Mariëlle Glorie en Jacco  Dros in hun nieuwe centrum Sukha Texel.
Mariëlle Glorie en Jacco Dros in hun nieuwe centrum Sukha Texel. Foto: Arjen van Wijk

Open dag Sukha Texel

Gezondheid en leefstijl staan centraal in Sukha Texel, het nieuwe centrum voor yoga, ayurveda, meditatie, voeding, slapen, training en coaching van Mariëlle Glorie en Jacco Dros aan de voet van de Hogeberg. Zaterdag 20 februari houden ze open dag.

Sukha Texel betekent zoveel als ''een goede ruimte voor gezondheid, plezier en voorspoed''. Het nieuwe centrum is verrezen op de plek van de loods waar ooit de melkwagens van de zuivelfabriek stonden, nadien de werkplaats van Kees Dros. De eerste plannen voor het huidige centrum dateren alweer van een jaar of acht geleden, na de nodige hobbels kan het nu in gebruik worden genomen. Zoveel mogelijk duurzaam gebouwd, verwarmd door een houtsnipperkachel, met stroom van zonne-energie, dus zelfvoorzienend. Met een knipoog naar het verleden, zo staan de boeken op oude kaasplanken uit de fabriek. Een volwaardige ayurvedapraktijk, met een consultruimte, een behandelkamer, een ruimte voor het geven van workshops en trainingen aan twintig personen, een keuken om de beginselen van het ayurvedisch koken te leren, en kantoorruimte voor Jacco en Mariëlle. Op de verdieping een royale yogaruimte, die uitzicht biedt op de Hogeberg en de sterrenhemel. Ook huisvesten ze het wolviltatelier van Rebecca Geskus. Jacco: ''Als persoon past zij heel goed bij ons, wat ook geldt voor het Texelse product waarmee ze werkt. We vullen elkaar goed aan.''

Ayurveda betekent letterlijk: kennis van het leven. Mariëlle: ''Het is gebaseerd op principes van duizenden jaren oud. Leven in harmonie met de natuur, buiten en in je lichaam. Over voeding, leefstijl en dat je gezond blijft. Iedereen bestaat uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte. We hebben ze allemaal, maar iedereen in een andere verhouding. Bij veel mensen is de oorspronkelijke balans verstoord. Dit leidt tot het ervaren van ongemak en soms ziekten. Denk aan overgewicht, burn out, menstruatie- of spijsverteringsklachten. Aan de hand van een consult maakt ik een behandelplan, met leefstijl- en voedingsadviezen.'' Jacco: ''Dat lijkt simpel en is het ook. Vergelijk het maar met een trui aantrekken als je het koud hebt. Er zit niets zweverigs aan. Maar je moet wel de stap nemen om die trui aan te trekken. Niets moeilijker dan je leefstijl veranderen.'' Ook kruiden, olie- of poedermassages of het begieten met warme olie kunnen onderdeel zijn van het behandelplan. Jacco doet vanuit zijn kantoor zijn werk als interim manager en advieswerk. ''Dingen die we hier doen zijn ook aan elkaar gerelateerd. Ik maak steeds meer gebruik van de principes die ik hier oppik en loslaat op mensen en organisaties. Organisaties zijn vaak lastig in beweging te krijgen.'' De open dag is van 11.00 tot 16.00 uur. Om 11.30 start een kennismakingsles yoga en om 14.30 uur een lezing over ayurvedische voeding.