Hoornder zwemclub De Bikkels afgelopen zaterdag bij paal 9. Vlnr. Arien en Mirjam van Erkelens, Arno Gerritsen en Rob van Vliet.
Hoornder zwemclub De Bikkels afgelopen zaterdag bij paal 9. Vlnr. Arien en Mirjam van Erkelens, Arno Gerritsen en Rob van Vliet. Foto: Gerard Timmerman

''De Bikkels'' zwemmen elke dag bij paal 9

Elke ochtend, weer of geen weer, gaan ze naar het strand en duiken in zee. Anderhalf jaar al, in zomer en winter. Tien minuten lang en ze voelen zich er goed bij, zelfs beter dan ooit tevoren. ''Je krijgt er een enorme energieboost van'', vertelt Mirjan van Erkelens.

Ook deze zaterdagmorgen. De buitenlucht één graad boven nul, het Noordzeewater een graadje of zes. Poedelnaakt lopen Mirjam, echtgenoot Arien, Arno Gerritsen en Rob van Vliet over het strand, naar zee. Nu met z'n vieren, regelmatig zijn Anita Schiphorst, Anja Klein-Lenderink, Peter Tromp en Petra van Vliet ook van de partij. Geen branding dit keer, kalm gaan ze het water in en spartelen daar een minuut of tien rond. Ontspannen, als verkoeling op een snikhete zomerdag. Een sportvisser bekijkt het met gepast respect. Eén keer per jaar doet hij de nieuwjaarsduik, hij kent de temperatuur van het water rond deze tijd. ''Misschien na afloop een slokje hiervan'', haalt hij een kleine fles uit zijn binnenzak.

Terug naar anderhalf jaar geleden. Mirjam: ''Arien had longklachten opgelopen. Om de benauwdheidsklachten te bezweren kwam hij op het lumineuze idee om iedere ochtend voor het werk in zee te gaan zwemmen, om zijn longen een sterke koudeprikkel te geven in de hoop dat ze daardoor sterker zouden worden en het zoute water zijn longen schoon zou spoelen. Om hem te ondersteunen besloot ik met hem mee te doen. Het paste niet echt bij mij, want ik hield niet van zwemmen, zeker niet in een koude zee. Nu, anderhalf jaar later en dagelijks een duik in zee ben ik inmiddels totaal verslaafd geraakt aan dit dagelijks ritueel. Het geeft iedere dag weer zoveel kracht en vitaliteit dat ik niet meer zonder wil. Ik denk nu vaak: hoe is het mogelijk dat ik bijna mijn hele leven zo dicht bij zee heb geleefd zonder er gebruik van te hebben gemaakt. Dit is het beste universele medicijn dat de natuur ons geeft. Na een minuut in het water en als je rustig naar je buik ademt, voel je dat je lichaam zich acclimatiseert aan de kou en je voelt dan dat er een soort beschermlaagje om je huid komt, waardoor wij ook in de winter bij een zeewater temperatuur van 3 graden en rond het vriespunt er 10 minuten in kunnen blijven. Gelukkig stijgen de watertemperaturen.'' Wat doet het zwemmen in zee met je? ''Door de kou verbetert je doorbloeding en met name in de winter gaat je lichaam in een soort overlevingsstand en gaat al het bloed naar de vitale organen. Het komt in je romp en je armen en benen gaan tintelen/prikkelen. Als je uit de zee komt en langzaam weer opwarmt, gaat alles weer stromen en voel je je lekker gloeiend. Het maakt je immuunsysteem wakker. Je krijgt een enorme energieboost. Je produceert meer witte bloedlichaampjes, die werken ontstekingsremmend en beschermen je lichaam tegen ziekte. Het zoute water brengt veel mineralen in je lichaam. Je maakt meer bruin vet aan dat zorgt dat je goed tegen de kou kan. Bruin vet is goed vet, dat zorgt dat je lichaam zich goed opstookt en het verbrandt het witte vet.'' Door de week duikt Hoornder zwemclub De Bikkels dagelijks om 7.45 uur in zee, in het weekend om 9.00 uur. Weer of geen weer, alleen bij onweer niet. Voor wie de stap in zee te ver is, moedigt ze aan na een warme douche langzaam de warme kraan uit te draaien en een minuutje onder de koude douche te staan. ''Stel je voor dat zeewater over je heen stroomt. Nieuwe leden zijn welkom.''

De tien minuten zijn om, één voor één komen ze uit zee, afgekoeld maar voldaan. Nu snel de warmte in.