Paal 8 en 9 vanuit de lucht, met de parkeerplaats van SBB en  het beoogde tracée voor een fietspad van Jan  Ayeslag naar de Mokweg.
Paal 8 en 9 vanuit de lucht, met de parkeerplaats van SBB en het beoogde tracée voor een fietspad van Jan Ayeslag naar de Mokweg. Foto: Ton Zegers

Haken en ogen aan

Actieplan Mobiliteit

Als er parkeergeld gaat worden geheven op de strandslagen, dan moet zo goed als zeker een deel van de opbrengst van het parkeervignet worden besteed aan verbetering van de recreatieve infrastructuur in Nationaal Park Duinen van Texel.

Die voorwaarde zal Staatsbosbeheer (SBB), eigenaar van de parkeerplaatsen bij de strandslagen, er aan verbinden. Het invoeren van betaald parkeren bij de stranden is volgens Erik van der Spek wel bespreekbaar, sterker, SBB heeft daar in het verleden zelf al eens voor gepleit. Maar toen stak de gemeenteraad daar een stokje voor. Nu er een andere wind waait, gaat dat waarschijnlijk alsnog gebeuren. Volgende week woensdag stemt de raad over het Actieplan Mobiliteit. Van der Spek: ''SBB ontvangt wel subsidie voor natuurbeheer, maar niet meer voor recreatief beheer. Daarin moet wel veel geïnvesteerd worden, met name in de fietspaden. Die zijn plaatselijk te smal en versleten. Daar zit een knelpunt. Als betaald parkeren bijdraagt aan een goed werkend parkeerbeheer op Texel en als een bijdrage uit de inkomsten wordt besteed aan de recreatieve infrastructuur in het nationaal park, dan is dat voor SBB zeker bespreekbaar.'' Maar het is dus blijkbaar niet zo dat de gemeente autonoom kan beslissen over het beheer van deze parkeerplaatsen en de besteding van de inkomsten daarvan. ''De parkeerplaatsen zijn, met uitzondering van die bij De Koog, aangelegd door SBB. Wel deed de gemeente de laatste jaren het onderhoud.'' De opstelling van SBB zou niet tot een patstelling hoeven te leiden. In het Actieplan Mobiliteit is immers opgenomen dat de opbrengsten van het Texelvignet worden besteed verbetering van de mobiliteit op Texel, onder meer verbreding en verbetering van fiets-/ en wandelpaden. SBB gaf al eerder het signaal af zelf onvoldoende middelen te hebben om de fietspaden in het NP te verbeteren.

Bij de uitvoering van de mobiliteitsvisie kunnen de gemeente enerzijds en SBB en het Nationaal Park anderzijds elkaar wel tegenkomen. In de visie staat bijvoorbeeld het plan voor een fietspad door de duinen van Jan Ayeslag naar de Mokweg. ''In de aanloop naar het plan zijn we geconsulteerd, onder meer over waar knelpunten liggen. Maar in het overleg zijn we verder niet betrokken. Nu hebben we kennis genomen van dit plan en gevraagd om uitleg. Hoe heeft men gedacht dit te doen? Dat zal in een volgende overlegronde waarschijnlijk wel aan de orde komen. Maar het is niet alleen aan ons. Als wij zaken willen realiseren in bos of duinen, vragen we hierover advies aan het Nationaal Park. Waar wel heel benieuwd naar zijn, is onder meer waar ze het fietspad precies willen maken. En hoe ze dat willen doen, zodat de kwaliteit van de natuur in het gebied overeind blijft. Anders krijg je op basis van de Natuurbeschermingswet niet eens toestemming. Zoals wij het nu bekijken is het de bedoeling om van wandelpaden fietspaden te maken. Maar wat voor invloed heeft dat op het netwerk van wandelpaden? Je hebt ook te maken met Natura 2000. Het fietspad komt zoals ik het nu zie deels over wandelpaden die in het broedseizoen zijn afgesloten. Maar er moet voor vogels voor het broeden wel voldoende oppervlakte rustig terrein overblijven.'' Er zitten dus de nodige haken en ogen aan bepaalde onderdelen in het Actieplan Mobiliteit. Dit advies aan de raad is tot stand is gekomen na overleg met ondernemers en allerlei andere Texelse instanties.