Inzetten op beleving moet ook bij slecht weer tot winkelen leiden.
Inzetten op beleving moet ook bij slecht weer tot winkelen leiden. Foto: Job Schepers

Compact, compleet, comfortabel

De kwaliteit van de horeca moet omhoog, er komt minder natte horeca, een autoluwe Parkstraat en 'blurring'. Het zijn zomaar wat balletjes die werden opgegooid tijdens de behandeling van de Retailvisie door de politiek, woensdagavond in het gemeentehuis.

De toekomst van de detailhandel, horeca en toerisme werd uitgebreid besproken aan de hand van een extern rapport van adviesbureau Majolée RetailVastgoedAdvies in samenwerking met WPM Research & Consultancy. Zoals gebruikelijk werden er aardig wat open deuren ingetrapt en waren plannen soms wat abstract. Termen als 'Kwaliteit moet in De Koog gaan voor kwantiteit', 'de Groeneplaats is belangrijk voor de totaalbeleving van Den Burg' en 'parkeervoorzieningen in Den Burg moeten beter' had iedereen van tevoren kunnen zien aankomen. Toch was het zeker geen saaie voorspelbare avond. De onderzoekers hadden de situatie kritisch bekeken en zetten de politiek aan tot denken. Genoemd werd bijvoorbeeld een verplaatsing van de supermarkt in Oosterend richting dorpshuis De Bijenkorf.

Blurring

Af en toe botsten cijfers en realiteit ook met elkaar. Zo gaf Michel Gregoire van het Texels Ondernemers Platform (TOP) aan dat er een ruimte is voor een groei aan horeca en detailhandel wanneer je afgaat op cijfers van landelijke uitbreidingsperspectieven. "Er kunnen misschien nog wel dertig horecazaken bij. Gesprekken met Texelse horecaondernemers geven echter een totaal ander beeld. Zij geven aan dat er gesaneerd moet worden qua horecaoppervlak en dat er op sommige plaatsen juist winkelformules moeten komen in plaats van horeca, of ruimte voor 'blurring' of zelfs voor wonen", sprak Gregoire. Blurring is een formule waarbij horeca en detailhandel samengaan. Op Texel komt mogelijk een pilot met dit concept. De woorden van de TOP-man sluiten aan bij het rapport, waarin gesteld wordt dat de consument alles op winkelgebied dicht bij elkaar wil. Toch waren er ook mensen die een risico zien in deze formule. Jur Schuiringa (VVD) ziet hierin een groot gevaar voor de lokale ondernemer, omdat het de weg vrijmaakt voor grote all-in-one supermarktconcerns. Wel was de politiek positief gestemd over het centraliseren van het winkelaanbod. Toch zijn er daar ook flink wat plooien die platgestreken moeten worden. De winkels naar de dorpskern krijgen, is een prachtig idee. Het zorgt voor een ideaal winkelrondje. De huren zijn buiten het centrum echter een stuk lager en wat beweegt een goedlopende zaak om zich naar het centrum te begeven. Om tot een oplossing te komen zal ook de vastgoedsector moeten aanschuiven bij de ontwikkeling van de Retailvisie en dat is tot op heden niet gelukt. Ook afspraken tussen winkeliers moeten bijdragen aan een succesvolle winkelbelevenis. "Maak afspraken met elkaar over openingstijden. Mensen moeten weten wanneer en tot hoe laat de winkels in een dorp open zijn. Als de winkels niet gelijktijdig open zijn, valt een 'winkelrondje' weg", gaf Marc Majolée van Majolée RetailVastgoedAdvies aan.

Dorpskernen

Een aanbeveling die minder kon rekenen op steun was een eigen identiteit voor de dorpskernen. In deze opvatting wordt zwart-wit gesteld dat kunst gevestigd moet worden in Den Hoorn, Oudeschild zich zou moeten richten op visgerelateerde horceca en Texelse producten, De Koog zich moet profileren als badplaats met onder meer 'funshops' enzovoort. De politiek lijkt weinig heil te zien in dergelijke aanwijsmethode voor nieuwe ondernemers. Kernen moeten zelf inspraak hebben en er moet niet van boven bepaald worden wat wel en wat niet mag. "Het is de verantwoordelijkheid van de dorpscommissie en de ondernemers om hun eigen dorp te vormen", gaf Ben Zegeren (CDA) aan. "Het is des ondernemers. Als een ondernemer zich happy voelt, zal hij mee participeren met de ontwikkelingen", stelt Schuiringa (VVD). Marjan de Groot van Sterk Texel benadrukte dat het om de primaire inrichting van de dorpskernen ging en dat ze daar dus prima mee kon leven. Ondanks dat de discussie nog lang niet gesloten is, lijken de horecaondernemers en de detailhandel op de drempel te staan van belangrijke beslissingen. De horeca in De Koog en De Cocksdorp lijkt volgens het rapport teveel op elkaar, er moet meer geclusterd worden op winkelgebied, de uitstraling van winkels en horeca moet beter en de ondernemers moeten zich online beter gezamenlijk profileren, zodat de 'customer Journey' voor de toerist al thuis begint. In de Retailvisie moet volgens Majolée RetailVastgoedAdvies worden ingezet op drie kernpunten: Compact, compleet en comfortabel.

Maak afspraken over zelfde openingstijden