Burgemeester Michiel Uitdehaag tijdens de dorpenronde in Oosterend.
Burgemeester Michiel Uitdehaag tijdens de dorpenronde in Oosterend. Foto: Gerard Timmerman

Buitendorpen claimen een deel van honderd extra huurwoningen

''Oosterend wil twintig van de honderd extra sociale woningen die Woontij in Den Burg wil bouwen. Het is onzin om die allemaal in Den Burg te bouwen.'' Ko Vinke van de Strender dorpscommissie eiste maandagavond een deel van de beoogde nieuwe huizen op. Dinsdagavond, tijdens de tweede dorpenronde, meldde ook Oudeschild zich als gegadigde.

En de kans is groot dat ook andere buitendorpen een hap uit deze extra portie sociale woningen willen. Want als het gaat om woningbouw, voelt menig buitendorp zich achtergesteld bij Den Burg. Zoals in Oosterend, waar huisvesting een terugkerend onderwerp is bij het dorpenrondje. Toch komt er wat beweging, Vinke meldde van Woontij de toezegging te hebben gehad dat de renovatie van Strendertuus voor de bouwvak klaar zal zijn. En sloop van acht en herbouw van negen huizen aan de Botterstraat precies een jaar later. Maar opgeteld slechts één woning extra. Om het dorp ook in de toekomst leefbaar te houden, zijn meer huizen nodig. Want meer huishoudens betekent bijvoorbeeld extra klanten voor de supermarkt, kinderen voor de school en de voetbalclub. Maar in plaats van dat er extra huurwoningen komen, worden het er juist minder. Vinke: ''Woontij heeft zeven à acht woningen verkocht. We gaan er dus op achteruit.'' Maar wethouder Hercules wees er op dat starters op de koopmarkt hiermee wél aan een huis worden geholpen. Spreiding van de honderd sociale woningen over Oosterend en andere dorpen is voor hem niet vanzelfsprekend. Hij wees op de wachtlijst van 300 actief woningzoekenden, waarbij uit een enquête is gebleken dat de meesten in Den Burg willen wonen. Daarmee trapte hij menig Oosterender op de tenen. Vrijkomende (koop)huizen worden, zeker de laatste jaren, snel betrokken door nieuwe bewoners, onder wie veel jonge stellen. ''Ze komen hier graag naartoe.''

Ook in Oudeschild willen ze graag een portie van de honderd huurwoningen, hoorden b en w in dorpshuis 't Skiltje. In het vissersdorp kijkt men al jaren tegen het rijtje leegstaande Woontij-huizen aan de Loodssingel aan (waar alleen Dirk Slik nog woont). Inmiddels is de toezegging gedaan dat deze zes huizen dit jaar worden gesloopt en dat er vier nieuwe voor terugkomen. Met Slik is een regeling getroffen. Complicerende factor is mogelijk een te bouwen loods van Kaap Skil en de wens van met name de brandweer voor een extra toegang tot het binnenterrein. Maar woningbouw heeft prioriteit, gaf Hercules aan.