Zussen Mouaz willen naar Texel komen

Twee zussen van Mouaz al-Balkhi, de Syriër die op 27 oktober 2014 aanspoelde bij De Koog, willen graag naar Texel komen om het graf van hun broer te bezoeken.

De 22-jarige student elektronica ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Den Burg. Hij verdronk toen hij vanuit Frankrijk het Kanaal probeerde over te zwemmen naar Engeland. De twee zussen, 20 en 26 jaar oud, zijn eveneens gevlucht uit Syrië en verblijven in Jordanië. Zij kwamen in beeld via de TV-serie 'Rot op naar je eigen land' van de EO die sinds begin januari op televisie is. Dat programma, gemaakt door TV-producent Tuvalu Media, volgt met zes jongeren in omgekeerde richting de route die Mouaz al-Balkhi aflegde na zijn vlucht uit Syrië. Ze begonnen op Texel en eindigen bij de familie Mouaz in Jordanië. De twee zussen hebben hulp uit Nederland nodig om het graf van het broer te kunnen bezoeken. Volgens Rahaf, één van de twee zussen, is er een uitnodiging uit Nederland nodig. "Van een speciaal iemand of een gemeenschap die de mogelijkheden heeft dat er bij het uitgeven van een visum voor ons een uitzondering kan worden gemaakt." De zussen zijn volgens Rahaf van plan om twee dagen in Nederland te zijn. De twee zijn en waren net als hun broer student. Rahaf is momenteel student informatietechnologie. Haar oudere zus is afgestudeerd assistent voor de operatiekamer en ze volgde een opleiding tot kleuterleidster totdat ze die als gevolg van de oorlog in Syrië moest afbreken. De twee hopen dat het gaat lukken om een paar dagen op Texel te zijn. Mensen die willen helpen, kunnen volgens Rahaf een mail (in het Engels) sturen naar mouaz.family@gmail.com. Mouaz al-Balkhi was, nadat hij op Texel aanspoelde, aanvankelijk een onbekende man die al snel de 'wetsuitman' werd genoemd omdat hij in een wetsuit gekleed was. Met dank aan de naspeuringen van een journalist uit Noorwegen, waar eveneens een Syriër in een wetsuit aanspoelde, werd de identiteit van de man achterhaald en werd ook duidelijk dat hij familie in Jordanië had.


Dorpenronde

Burgemeester en wethouders gaan dinsdag 16 februari op bezoeken in De Cocksdorp. Het college en de dorpscommissie gaan met elkaar in gesprek over dorpsspecifieke onderwerpen. Data overige vergaderingen van college en dorpscommissies: 15 maart De Koog, 30 maart Den Burg, 4 april Den Hoorn, 11 april De Waal.