Werk dijkversterking is ''voorlopig gegund''

Het werk aan versterking van de Texelse Waddendijk is voorlopig gegund. Dat meldt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Welke aannemer het betreft, wordt om juridische redenen nog niet naar buiten gebracht, dat gebeurt eind februari als de gunning definitief is.

Vorige week werd in de raadscommissie gemeld dat de aanbesteding zou zijn uitgesteld, maar volgens een persvoorlichter van HHNK is dat niet het geval. ''We wilden het werk in het eerste kwartaal gegund hebben'', doelt ze op de planning. Overigens valt de aanbesteding van de zandige dijk van de PH-polder buiten dit werk. Als de aanbesteding rond is, kan worden gestart met de planning van het omvangrijke werk, dat wel enkele jaren in beslag zal nemen. ''We hopen dat de werkzaamheden nog dit najaar kunnen worden gestart. Aan welke sectie dat wordt, is aan de aannemer. Het zou mooi zijn als er dit najaar als iets zichtbaar is.''

Nog mooier zou het wellicht zijn als het werk in Oudeschild kan worden gecombineerd met de aanleg van de gewenste coupure. Over deze doorkijk tussen haven en dorp wordt al lang gesproken. Maar veel concreets valt er tot dusver niet over te melden. ''Het duurt allemaal te lang'', reageerde Texels Belang in een motie die woensdag aan de raad werd voorgelegd.

Al in 2008 werd in een stedenbouwkundige visie voor Oudeschild voor het eerst over de doorgang in de dijk gesproken, zodat de doorkijk tussen dorp en haven die er tot de laatste dijkverhoging was weer in ere wordt hersteld. Dorpscommissie en ondernemers uit het dorp benaderden in 2012 de gemeenteraad, met een officieel verzoek daartoe, een motie die unaniem werd gesteund. Met de aanleg is veel geld gemoeid. De zorgen van TB betreffen met name het uitblijven van fondswerving. Burgemeester Uitdehaag probeerde de grootste zorgen van Piet Standaart weg te nemen. ''Het hoogheemraadschap ziet de coupure niet meer als een probleem. Het is technisch uitvoerbaar en biedt een meerwaarde voor Oudeschild. Als raad zult u hiervoor een voorstel van het college zien.'' Uitdehaag maande wel tot geduld. ''Dergelijke procedures kunnen lang duren, maar ik zeg toe dat we er bovenop blijven zitten. We werken het plan uit en proberen aansluiting te vinden bij de dijkverzwaring.'' Nog een belangrijke geruststelling: ''Bij het Waddenfonds zijn mogelijkheden voor financiering.''


Historisch archief richting Alkmaar

Het historisch archief van de gemeente is dinsdag op transport gegaan. De uiteindelijke bestemming van de stukken is het regionaal Archief in Alkmaar. Naar verwachting komt het archief rond 18 februari in Alkmaar aan. De reis verloopt via Ede, waar een behandeling wordt toegepast om de stukken te vrijwaren van besmetting met schadelijke micro-organismen.