Lieuwe Dijksen, Bruno Ens (met scholekster) en Klaas de Jong.
Lieuwe Dijksen, Bruno Ens (met scholekster) en Klaas de Jong. Foto: Marcel Wijnalda/Vogelwerkgroep Texel

Eilandvogel Texel

De Scholekster is donderdag in Ecomare door Vogelwerkgroep Texel uitgeroepen tot Eilandvogel van Texel. De Lieuw, zoals hij op Texel wordt genoemd, had de voorkeur boven de lepelaar, kluut, blauwe kiekendief en de grote stern, ook genomineerd.

Het is voor het eerst dat een Eilandvogel van Texel wordt gekozen. Het idee voor de verkiezing kwam van Adriaan en Lieuwe Dijksen, presentatoren van het Programma Natuurwijzer op Radio Texel zondagmiddag van 12.00 tot 13.00 uur. Mede op initiatief van vogelkenner Klaas ''Condor'' de Jong werd besloten om in navolging van de gekozen nationale vogel (grutto), een eigen Texelse vogel te kiezen.

Iedereen kon vanaf november meedoen door een stem door te geven. Lieuwe Dijksen toonde donderdag op een presentatie hoe de stemming was verlopen en welke vijf vogels uiteindelijk overbleven om gekozen te worden tot Eilandvogel van Texel. In totaal werd, zelfs vanuit Zweden, op 24 vogels een stem uitgebracht. Daaruit werd het vijftal geselecteerd door middel van het meest aantal stemmen per vogel. Aanwezigen genoten in Ecomare van de mini-lezingen door Adriaan Dijksen (Kluut), Lieuwe Dijksen (Blauwe Kiekendief), Bruno Ens (Scholekster), Petra de Goeij (Lepelaar) en Mardik Leopold (Grote Stern).

Maar de keus viel uiteindelijk op de scholekster. Lieuwe Dijksen en Klaas de Jong: ''Een prachtige eigenwijze vogel, met prachtige kleuren zwart wit rood.'' Tom Smit deed tal van suggesties voor activiteiten en plannen die aan de Scholekster gekoppeld kunnen worden. Een paar ideeën: ''We maken er een vlag van, we noemen de jaarlijkse Texel loop Scholekster-Run, er komt een Scholekster-pad langs verschillende uitzichtpunten op het wad, we maken een lespakket over Texel en de scholekster (voor alle schooltypen) en vragen Bruno Ens als scholekster-ambassadeur op te willen treden in binnen- en buitenland en zo Texel en de vogels onder de aandacht te brengen van toeristen en wetenschappers. En de nieuwe burgemeester Michiel Uitdehaag vragen we om als voorzitter te willen gaan optreden van de nieuwe Texelse Scholekster Business Club.''

Onderzoeker Bruno Ens was in zijn nopjes. Het is vooral deze Texelse vogel die hij bestudeerd en onderzocht heeft. In zijn lezing werd niet alleen duidelijk waarom de scholekster voortaan onze Eilandvogel moet worden, ook werd duidelijk dat het allerminst goed gaat met deze vogel en dat zelfs de trend zichtbaar werd dat de vogel gaat verdwijnen als er niets gebeurt. ''Het is daarom goed om deze vogel Texelbreed goed in de kijker te krijgen voor de komende tijd'', meldt Vogelwerkgroep Texel, die de verkiezingsavond in Ecomare organiseerde.