Ciska Beumkes werd in de bibliotheek  uitgeroepen tot Texels voorleeskampioen.
Ciska Beumkes werd in de bibliotheek uitgeroepen tot Texels voorleeskampioen. Foto: Openbare bibliotheek

GroenZwart

Advies: opvolgen of niet?

Hooggespannen verwachtingen bij ondernemers na de totstandkoming van het Advies Beleid Verblijfsrecreatie. Het stuk maakt een eind aan de regelgeving die door velen als beknellend en remmend wordt ervaren. Ruimte voor innovatie, de kernwaarden en Texelprincipes daagden uit tot vernieuwende, passende projecten en boden tevens bescherming tegen verstening. Maar de euforie dreigt om te slaan in teleurstelling nu het college en in het kielzog daarvan de meerderheid van de raad in grote lijnen toch wil vasthouden aan de zogeheten concentratiegedachte. De politiek trapt op de rem en TOP reageert ontstemd, begrijpelijk. Er is veel tijd en energie gestoken in de nieuwe visie, die inspeelt op de toekomst. Met nieuwjaar was de stemming nog anders. Toen zei Michel Gregroire: ''We trekken samen op met de gemeente als het gaat om het maken van beleid en we zorgen ervoor dat we de agenda's zoveel mogelijk op elkaar afstemmen.'' Dat sloeg vooral op de samenwerking op ambtelijk niveau. Met de raad ligt het wat anders. Die heeft minder vertrouwen in de goede bedoelingen van ondernemers. ''Net een stuk zeep, je krijgt er geen grip op', zei Jaap Vlaming.

De politiek wil de teugels dus minder laten vieren. Een voorspelbare reactie, dat wel, want dat vooral ondernemers uit de verblijfsrecreatie input leverden tijdens de denk- en praatsessies over de verblijfsrecreatie, had bij de beleidsmakers de alarmbellen moeten doen rinkelen. Een goede leer voor de volgende keer, belangrijk is dat ondernemers en anderen uit het ''maatschappelijk middenveld'' zich er bij het meedenken over toekomstig beleid niet door laten ontmoedigen.

Er kan hoop worden geput uit die andere discussie, over het mobiliteitsplan, waarbij de raad de adviezen uit het maatschappelijk middenveld wél lijkt op te volgen. Eerlijk is eerlijk, zou als raad ook wel gek zijn als ondernemers zelf met het plan komen om overal betaald parkeren in te voeren, dat de gemeenschap jaarlijks €2,5 miljoen oplevert voor mobiliteit.