Anders bekeken

Linke soep

Hmm, heerlijk, een grote pan snert op het fornuis, ik sta te roeren en mijn gedachten gaan… Het is al weer ruim 35 jaar geleden, ik was werkzaam op de interne afdeling van het Gemini. Een opname van een Engelsman werd aangekondigd, met febris causa ignota. Meestal gaan dan de alarmbellen rinkelen, koorts zonder oorzaak, niet zelden een killer onder de patiënten. "Jozien, ben jij goed in Engels?" Yes, en zo kwam het dat de betreffende man een hoop impact kreeg op mijn verdere loopbaan. Het werd een speurtocht naar de oorzaak en nieuwsgierig als ik was schoot ik toen nog de internist Dr. De Jong aan. Hij deed een beetje afwijzend , mysterieus, maar al gauw werd duidelijk dat de patiënt ''besmet'' verpleegd moest worden. De aardige Engelsman, sterk vermagerd en hoestend door longontsteking, bracht ik naar een kamertje met een sluis. Handschoenen, overschorten, mondlappen, bakken met lysol, alles wat uit hem kwam, urine, sputum etc. was verdacht. Ik waste hem, verschoonde zijn bed, lepelde voorzichtig wat pap en soep bij hem naar binnen. Bij de snert trok hij zijn neus op, dat vond hij niks. Dat kende hij niet. Ik vond het best griezelig. Thuis werd gezegd, "linke soep hoor", maar ik had ook een band, hij noemde me Dolly, om mijn lange blonde lokken denk ik, en wie A zegt moet ook B zeggen. Tot de Z, het eind. Zo geschiedde. De man overleed aan AIDS, het Acquired Immuno Deficientie Syndroom. Wat later een alleen door bloed en seksueel overdraagbare ernstige ziekte bleek, die wereldwijd om zich heen greep, en veel slachtoffers zou gaan maken.

Deze week kondigde de WHO de noodtoestand af voor het Zika virus, deze door de Aedes muskiet overdraagbare virusziekte, blijkt ook overdraagbaar door seksueel contact. Een vaccin wordt pas aan het einde van dit jaar verwacht, hier moeten alarmbellen rinkelen, "linke soep" van de bovenste plank. De man, kan net zo goed gestoken zijn en onwetend drager van het Zika virus zijn vrouw besmetten. Een ramp in jonge gezinnen.

De soep is klaar en ik vraag manlief voordat ik aan het werk ga nog regelmatig te willen roeren zodat hij kan afkoelen. De volgende dag pak ik de soep uit het schuurtje, oh jee, het bubbelt, en de geur zegt me genoeg. "Had je gisteren nog geroerd lieverd? De snert is bedorven". "Dat meen je niet, komt hij verbaasd uit het kantoor, nee, de plaat was uit, dat hoefde niet'', zegt hij serieus. Ik leg uit dat dat evengoed moet, bij zon grote pan, hij kijkt beteuterd. "Goh, zonde zeg, ik ben er zo gek op, das ook linke soep". Ik moet lachen;", nee hoor, geeft niks'. Hij kijkt verbaasd." Nee linke soep, is erger, ik maak wel weer een nieuwe pan, jij bent gezond", en geef hem een dikke zoen.

Jozien