Boerenvereniging Ons Belang uit Den Hoorn viert het 65-jarig jubileum.
Boerenvereniging Ons Belang uit Den Hoorn viert het 65-jarig jubileum. Foto: Gerhard Smit/Videolux

''Ons Belang'' 65 jaar

Het opheffen van de plaatselijke stierenvereniging was voor agrariërs uit Den Hoorn 65 jaar geleden aanleiding boerenvereniging ''Ons Belang'' op te richten. Zaterdag 13 februari wordt dit gevierd in De Waldhoorn met een toneelstuk van de ''Oud-Leerlingen''.

Het opheffen van de Stierenvereniging kwam door de komst van de gezamenlijke KI (kunstmatige Inseminatie) op Texel. De leden van de stierenvereniging waren gewend regelmatig bij elkaar te komen om praktische zaken te regelen, de kosten en de verrichte diensten van de stieren van de vereniging met elkaar te verrekenen. Ook andere boerenbelangen zullen daarbij zijn besproken en geregeld. Het niet meer bij elkaar komen na de opheffing van de Stierenvereniging werd bij de boeren in en rond Den Hoorn als een gemis ervaren, zodat men besloot de boerenbelangenvereniging Ons Belang op te richten. De leden kwamen uit het dorp Den Hoorn, en wijk H. Om lid te worden moest je wel boer zijn, met minimaal één hectare land in wijk H. Ook ''randgevallen'', die niet in wijk H woonden, maar daar wel land hadden, zouden in aanmerking kunnen komen. Er is in het verleden door andere 'randfiguren' wel geprobeerd om via het gebruik van een Hoornder stier of ram lid te worden, wat hen echter niet is gelukt. Na 65 jaar bestaat Ons Belang nog steeds.

''We komen als leden meestal twee keer per jaar bij elkaar. De te behandelen onderwerpen hebben overwegend betrekking op Den Hoorn en wijk H. De onderwerpen van de sprekers op de avonden zijn echter zeer divers en zijn, in tegenstelling tot 65 jaar geleden, niet alle keren van agrarische aard.
Het streven is om een leerzame, nuttige, maar ook gezellige avond te hebben, wat meestal ook wel lukt. Ons Belang bestaat dus 65 jaar. De toneelvereniging ''Oud Leerlingen'' wil dit samen met ons vieren door hun toneelstuk op te voeren op zaterdagavond 13 februari in de Waldhoorn. Jan Bakker zorgt met zijn accordeon voor muziek. De Hoornders inclusief de bewoners van wijk H zijn van harte uitgenodigd voor de avond met vrij entree. Wel dient men zich vooraf op te geven bij Marco Bakker tel 319307 of email christa.marco@planet.nl.


Texelfondspodium

Tien sprekers komen aan bod op het Texelfondspodium donderdag 11 februari in De Kiekendief op De Krim.

De thema's die gepresenteerd worden gaan over actuele onderwerpen, zoals kunst, sport, leefstijl, klimaat, gezondheid en filantropie, waarbij de nadruk ligt op de jeugd. Tevens de presentatie van de website van het Texelfondspodium, dat verder gaat als volwaardig zelfstandig onderdeel van het Texelfonds. Op deze manier krijgen de bewoners van Texel een eigen stem, een spreekbuis van en over Texelse zaken. Het Texelfondspodium wil een spraakmakend begrip worden, een erkend onderdeel van de Texelse samenleving. Het begint om 20.00 uur, inloop en koffie vanaf 19.30 uur. Entree is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.texelfonds.nl