"Doe mij een lol, blijf in Noordkopberaad"

"Ik heb bij mijn installatie beloofd, dat ik niet de laatste burgemeester van Texel zou zijn. Als ik signalen ontvang van provincie of buurtgemeenten dat de zelfstandigheid van Texel in het geding komt, zal ik deze direct met u delen. Al is het drie uur 's nachts. Die toezegging kan ik doen, omdat ik in de vaste overtuiging heb, dat niemand daar op dit moment op uit is."

Met deze woorden reageerde burgemeester Michiel Uitdehaag op het initiatiefvoorstel 'Een einde aan het Noordkopberaad' van Texels Belang en Texel 2010, dat ingediend werd tijdens de commissievergadering. De partijen willen uit de Regionale Raadscommissie Noordkop (zoals de officiƫle benaming is) stappen na de fusie-uitspraken die gedaan zouden zijn door de burgemeesters Schuiling (Den Helder) en Nawijn (Hollands Kroon). Volgens Uitdehaag zijn beide burgemeesters geenszins van plan aan te sturen op een fusie. "Ze zijn zich absoluut een hoedje geschrokken van hun eigen reactie en wat er daarna hier gebeurd is. Zelfstandigheid kan makkelijk, is ook geen probleem, maar samenwerking is daarbij wel een voorwaarde. Dat is ook mijn overtuiging. Ik ben blij dat u in het Noordkopberaad bent gestapt", sprak de burgemeester die hiermee direct zijn visitekaartje afgeeft.

Hij gaf aan dat een uitvoering van dit initiatiefvoorstel een gemankeerd begin van zijn periode als burgemeester zou betekenen. "Het is bijna een persoonlijk en vurig pleidooi om er voorlopig mee door te gaan. Doe mij een lol en blijf in het Noordkopberaad", vervolgde Uitdehaag. Behalve Texel 2010 en Texels Belang lijken de partijen ook niets te zien in het verlaten van de Regionale Raadscommissie Noordkop. D66 wees de partijen erop dat de Noordkopcommissie een proef betreft die nog niet eens begonnen is. "Er worden geen bevoegdheden van de raad overgedragen. We werken samen op wettelijk verplichte velden. Wij vinden het initiatiefvoorstel voorbarig. Laten we eerst kijken wat we kunnen leren van elkaar", sprak Van de Wetering. Veltkamp (PvdA) vulde aan: "Ook wij hebben twijfels over nut van het beraad. Maar laten we pas beslissen als we hebben deelgenomen, niet vooraf."

De algemene tendens dinsdagavond was dat Texel niet zonder samenwerking kan, dit kwam goed naar voren in de uitlatingen van VVD-fractievoorzitter Jur Schuiringa: Waar je kunt, moet je samen om de tafel gaan zitten. Je moet daar met z'n allen profijt van trekken. Samen kun je meer, ook als je bijvoorbeeld naar het Rijk of de Provincie gaat. Een aantal fracties, waaronder de VVD en Sterk Texel verzekerden dat beide burgemeesters dergelijke fusie-uitspraken niet op deze wijze hadden gedaan. GroenLinks en PvdA gaven beiden op hun eigen manier aan dat de burgemeesters van Den Helder en Hollands Kroon hier helemaal niet over gaan en dat zij zich dus niet druk maken. Het initiatiefvoorstel lijkt voorlopig een stille dood te sterven.