2011: Flip de Ridder (links), maker van het naambord, met Reynier de Graaff.
2011: Flip de Ridder (links), maker van het naambord, met Reynier de Graaff. Foto: Familie Graaff

Naambord 't Singelbossie herinnert aan het voormalige speelbosje

Het naambord 't Singelbossie op het huis Witte kruislaan 37 van de familie De Graaff roept vragen op. Het verwijst naar het bosje dat er ooit lag.

Gelein Jansen: ''Het bosje liep van het eind van de Schoonoordweg nu -singel) tot ongeveer de huidige Bernhardlaan, van daar tot circa de hoek Bernhardlaan/Wagemakerstraat, daar vandaan schuin naar Sonnevanck (waar nu Frans Visman woont), met een hoek er uit genomen voor het graanpakhuis van de Aankoopcentrale en latere bedrijf Welkoop. Vervolgens mocht er aan de rechterkant van Witte Kruislaan in het Singelbossie gebouwd worden vanaf Sonnevanck tot de bocht in de Witte Kruislaan met het Hoekstraatje en de Schoonoordsingel (voorheen Witte Kruisgebouw). Links was al bebouwd. Mijn oom Piet Stoepker, directeur van de Aankoopcentrale, vertelde vol trots dat er tegenover hem nooit gebouwd zou worden. Toen werd de Wagemakerstraat gebouwd en restten er nog enkele bomen van het Singelbossie, waar nu de speelplaats is en de bomen achter het huis De Ark (ooit van Jan Agter sr).'' Wat oudere Texelaars herinneren het zich als speelbosje. ''In het Singelbossie, vlakbij de Witte Kruislaan, klommen we in bomen en bouwden we hutten'', schreef Bas Huisman in december in het blad van de Historische Vereniging, in een terugblik op zijn jeugd. Lou Gieles, die het huis had laten bouwen, noemde het huis 't Singelbossie. Nadien verdween de naam van de gevel. Overbuurman Flip de Ridder herinnerde het zich nog en vond het leuk en toepasselijk als de naam er weer op zou komen. Toen bewoners Reynier en Margreet de Graaff in 2011 veertig jaar getrouwd waren, gaf timmer- en onderhoudsman het stel het fraaie naambord als huwelijkscadeau. Reynier, die vorig jaar is overleden, en Margreet hadden het in 2005 gekocht van Menno en Abelia Eelman. Margreet: ''Het kwam op ons pad. Reyinier, toen nog manager van de golfbaan, ging er eens langs om met Menno iets over golf te bespreken. Reynier zei: 'Goh, wat wonen jullie hier leuk'. Menno vertelde toen dat zij gingen verhuizen naar Den Hoorn, zo is dat balletje gaan rollen. Reynier was zó trots op dit huis.''

Nog iets over de Schoonoordsingel. Eerst was er hotel Schoonoord, op de hoek Schoonoordsingel/Kogerstraat. In het doodlopende straatje werden eind jaren veertig huizen gebouwd, dit werd Schoonoordweg. Toen werd een weg aangelegd, van het eind, rechtsaf naar de Witte Kruislaan, langs het Singelbossie. Toen werd het Schoonoordsingel.