De veelbesproken lampjes op het wegdek. Veel Texelaars maken zich zorgen over de verkeersveiligheid in het buitengebied.
De veelbesproken lampjes op het wegdek. Veel Texelaars maken zich zorgen over de verkeersveiligheid in het buitengebied. Foto: Texelse Courant

''Dit is wachten op

ellende, dit gaat fout''

''Levensgevaarlijk.'' Zo omschrijft vakantiepark De Krim de verlichting, of beter gezegd, het ontbreken daarvan op de kruising Postweg-Roggeslootweg, de toegang naar het park. Medewerkers en gasten maken zich grote zorgen over de veiligheid.

Het buitengebied is op de meeste plekken in duisternis gehuld. Lantaarnpalen zijn gedoofd, automobilisten en andere weggebruikers moeten zich sinds het verlichtingsplan is uitgerold oriënteren op de LED-lampen en reflectoren in het wegdek. Zo ook bij de afslag naar De Krim, die tot voor kort werd verlicht door drie lantaarns. Geen daarvan brandt nog, ze zijn vervangen door de lampjes in het wegdek. De logica is niet voor iedereen te bevatten. Automobilisten die linksaf slaan moeten bij de uitvoegstrook de lichtjes overschrijden. ''Bij het afslaan moeten automobilisten over hun schouder kijken of er een fietser of bromfietser aankomt. Maar die zien ze niet, want je koplampen schijnen nog naar voren. Het is op het fietspad pikdonker'', vertelt parkbeheerder André van der Vliet. Een levensgevaarlijke situatie. Niet alleen voor gasten, die de situatie ter plekke niet kennen. Een collega die er wél goed bekend is, schrok zich vorige week een ongeluk toen hij wilde afslaan. ''Ik had bijna een fietser onder de wielen, die had echt licht aan, maar ik had hem of haar niet gezien. Het is er echt roetdonker. Dit is wachten op ellende, dit gaat fout.'' Niet denkbeeldig. De Krim en een eindje verderop Sluftervallei, zijn grote parken. Dagelijks arriveren er veel nieuwe gasten, niet zelden in donker. Ze zijn niet bekend met de situatie. ''Veel Texelaars mogen dan inmiddels gewend zijn aan de duisternis, veel gasten snappen er niets van. Ze hebben gewoon niet de tijd om er aan te wennen. Maar op Texel verblijft wel een veelvoud van het aantal Texelaars. De kans dat het mis gaat, is dus ook een veelvoud'', vertelt Van der Vliet. Ook een groot nadeel is dat gasten, die in hun dagelijkse woonomgeving gewend zijn aan verlichting, aan de duisternis een gevoel van onveiligheid overhouden.'' Op de vraag om ten minste weer één lantaarnpaal te laten branden, kreeg De Krim als antwoord: ''Eén lichtmast aanzetten geeft geen verbetering van de verkeersveiligheid ter plaatse. Sterker, door de lichtbron worden fietsers en mensen die achter het licht fietsen door automobilisten mogelijk over het hoofd gezien.'' De verschillen kunnen groot zijn, want een paar honderd meter verder, bij Hotel Molenbos, branden sinds gisteren vijf lantaarnpalen, die zorgen voor een zee aan ligt. De gemeente verklaarde dat het bij De Krim om een afslag gaat, terwijl Molenbos een doorgaande weg is met oversteek van fietsers en voetgangers. Van der Vliet meent dat ook bij De Krim fietsers en voetgangers oversteken. Maar op korte termijn blijft het zoals het is. Het college: ''Wij hopen op uw begrip dat wij niet direct al over aanpassingen spreken, terwijl we de klachten/opmerkingen graag in een groot geheel willen bespreken en intern evalueren. Uw klacht helpt ons wel bij het inzichtelijk maken van de aandachtsgebieden. (...) Wij gaan met onze adviseurs begin februari om tafel om de uitgangspunten van ons beleid en de gekozen oplossingen, in het kader van het klachtendossier bespreken.''

De afslag bij De Krim is één van de verkeerssituaties waarover Texelaars zich zorgen maken. Om inzicht te krijgen in de omvang van de klachten/zorgen/aanbevelingen, vraagt de redactie deze te mailen naar redactie@texelsecourant.nl.