Roelie Bakker was tientallen jaren lang actief voor Texels Belang.
Roelie Bakker was tientallen jaren lang actief voor Texels Belang. Foto: Jeroen van Hattum

"Prachtige tijd gehad bij TB"

Ze kan zich niet anders herinneren dan dat ze voor Texels Belang actief is geweest. Daar is een einde aan gekomen. Roelie Bakker heeft afscheid genomen van de partij.

Ze was lid van de steunfractie, bestuurslid en zat ook twee keer in de gemeenteraad voor Texels Belang. Het was ooit Cor Dros die haar vroeg of ze actief wilde worden voor de partij die dit jaar vijftig jaar bestaat. Bakker stemde toe, maar wel onder één voorwaarde. Zolang zij en haar man Gerard de winkel aan de Groeneplaats hadden, wilde ze niet in de gemeenteraad. Daar kwam ze in 2002 alsnog in waar ze als 'moeder overste' de rustgevende factor was. Het leverde haar in 2006 de titel 'ambassadeur van Texels Belang' op. Een van haar wapenfeiten was de aanleg van de stoep langs de Keesomlaan tussen de Bernhardlaan en de Pontweg en ze mocht Cor van Heerwaarden en Bas ten Have trouwen. Volgens Bakker is het raadswerk de afgelopen jaren dusdanig veelomvattend geworden dat het eigenlijk een baan zou moeten zijn. "Het is niet iets dat je erbij doet." Ze vindt het jammer dat de raad inmiddels weer uit negen fracties bestaat en nog wel eens aan onderling gekissebis ten prooi valt. "Dat geeft een verkeerde uitstraling, terwijl de raad het hoogste orgaan is binnen de gemeente. Die vijftien mensen hebben we met elkaar gekozen en zij zijn degenen die beslissingen nemen."

De laatste jaren was Bakker actief in de steunfractie van Texels Belang. Dat de partij vorig jaar de boot miste bij de coalitievorming vond ze een gemiste kans, maar ze bleef Texels Belang trouw. Het gegeven dat ze net tachtig jaar is geworden en dat Texels Belang vijftig jaar bestaat, waren voor Bakker aanleiding om te stoppen. Ze is eveneens gestopt als voorzitter van de cliëntenraad van verpleeghuis Hollewal. "Ik heb een prachtige tijd gehad, maar het is nu tijd om wat meer voor mezelf te doen. Ik heb zes geweldige kleinkinderen, ik ben een gezegend mens." Helemaal stoppen is er voor Bakker overigens niet bij. Ze wil wel als toeschouwer raads- en commissievergaderingen blijven bezoeken. "Dan word ik gewoon een tweede mevrouw Leegwater die ook altijd bij alle vergaderingen aanwezig was."