Dries de Winter achter de bar bij Time Out.
Dries de Winter achter de bar bij Time Out. Foto: Job Schepers

Plannen genoeg bij Young4ever

Sinds begin januari is inwoner van De Koog werkzaam als (ambulant) tiener- jongerenwerker bij de stichting voor het jeugd en jongerenwerk op Texel. We spreken vrijdag af in Time Out, het jongerencentrum aan de Wilhelminalaan in Den Burg. Er wordt die avond carnaval gevierd. Dries staat achter de bar en verzorgt de muziek. Communiceren gaat af en toe lastig door de dreunende carnavalsklassiekers. "Normaal ben ik op straat op vrijdagavond. Dit is de eerste keer dat ik dit doe. Gezellig hoor", stelt hij vast. Als zijn collega Berber Krüger er is, gaan ze de wijk in om te kijken wat de jongeren op straat aan het doen zijn. "We zijn absoluut geen handhaving. Maar als er jongeren zijn die overlast veroorzaken, bemiddelen wij graag. De jongeren zijn ook niet zo verschrikkelijk als soms gezegd wordt. Ze zijn heel beleefd als je normaal met ze praat", vertelt Dries terwijl we naar het Jongeren Ontmoetingspunt bij sporthal Ons Genoegen rijden. Het is ouderwets pokkenweer en zelfs de jongeren laten verstek gaan. "Mmm, hier zitten ze normaal wel. Maar ik ken nog wel wat plekjes", zegt Dries.

We kijken op een aantal schoolpleinen en brengen een bezoekje aan de 'spaceplace' van Den Burg, een pleintje bij een aantal garageboxen. Niets. "Waarschijnlijk zitten ze ergens binnen. Dan hebben wij er geen toezicht op. Als jongeren rondhangen en in sommige gevallen drugs en/of alcohol gebruiken ga ik het gesprek met ze aan. Waarom gebruiken ze, wat gebruiken ze, hoeveel? Ik probeer ze te informeren en adviseren en indien nodig door te verwijzen naar instanties. Bij mijn werk in Utrecht werk ik met een heel ander slag mensen. Psychiatrische klachten, zwaar drugsverslaafden. Daar heb ik al wel eens een bierblik naar mijn hoofd geslingerd gekregen of werd ik aangevallen omdat ik een hek afsloot. Dat is wel even andere koek dan hier met de jeugd op Texel. We moeten ook niet overdrijven met z'n allen."

Dat er niet overdreven moet worden, betekent niet dat De Winter de problemen bagatelliseert. "Je moet kijken waar problemen ontstaan en hoe je ze kunt oplossen. Wij adviseren mensen die overlast hebben contact met ons op te nemen. Wij kennen de jongeren en gaan met hen en de buurtbewoners in gesprek. Er komt vaak begrip voor elkaar."

Een ander project dat de kersverse jongerenwerker op poten wil gaan zetten is een huiswerksysteem dat ook geschikt is voor kinderen en jongeren die niet stil kunnen zitten. "Ik kon dat vroeger ook niet, een hel. Daarom wil ik onderzoeken of we in samenwerking met een leerkracht en project op kunnen zetten om kinderen en jongeren spelenderwijs helpen te leren. Wiskunde door middel van hoeken bij het poolen en rekenen met darten. Zo zijn er veel meer oplossingen. Als het goed is, hebben deze leerlingen een leuke middag en aan het einde per ongeluk hun huiswerk af."

Open dag

Ook wil Dries een hoop doen aan de communicatie via sociale media. Voor zijn werk bij zijn Guesthouse 'Bij het strand' automatiseerde hij het hele boekingssysteem en begeleidt hij andere bedrijven voor het opzetten en beheren van social media . Hij weet zijn digitale weg dus goed te vinden. "Dat is natuurlijk nuttig bij Young4Ever. De jeugd bereik je ook via deze weg. Time Out kan wel een boost in de reputatie gebruiken. Daarom organiseren we in de voorjaarsvakantie op vrijdag 4 maart ook een open dag. Niet alleen voor de jeugd, ook juist voor de ouders. We hebben die dag pannenkoeken en koffie. We hopen dat iedereen een kijkje komt nemen. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen hier met een gerust hart naar toe laten gaan. Wanneer de jongeren er zijn, is er altijd een jongerenwerker aanwezig. Ook is er via de Jumbo altijd gratis vers fruit, heel verantwoord dus." Bij Young4Ever zijn ze blij met de input van De Winter. "We hebben nu een mooi team. Dries voegt veel toe. Hij heeft zat ideeën. Het zou mooi zijn als we ervoor kunnen zorgen dat jongeren die wat willen organiseren, gebruik gaan maken van ons netwerk. Zoals het carnaval in samenwerking met de Jeugdclub van De Koog ontstond. Maar ook bedrijven die wat voor de jeugd willen organiseren, bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen bij een museum of een dag op een boerenbedrijf. Dat zou heel leuk zijn. Young4Ever is veel meer dan Time Out alleen", vertelt Berber Krüger. Vanavond wordt er in het jongerencentrum vanaf 20.30 uur een darttoernooi gehouden.