De gemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen vormen de vier Noordkopgemeenten.
De gemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen vormen de vier Noordkopgemeenten.

Texel vaart solokoers binnen samenwerking

Het klinkt lekker stoer van Texels Belang en Texel 2010: Texel moet maar uit de samenwerking met Den Helder, Hollands Kroon en Schagen stappen nu het woord herindeling is gevallen. Vraag is wat Texel opschiet met deze stoerdoenerij.

"Texel kan niet anders dan zich nu terugtrekken uit de regionale raadscommissie Noordkop welke als opstap naar een fusie van de vier gemeenten wordt gezien", schrijft Texels Belang ronkend in een initiatiefvoorstel om maar te stoppen met de commissie (voorheen het Noordkopberaad) waarin vertegenwoordigers van de vier gemeenten elkaar regelmatig spreken. Als aanleiding worden de uitspraken van de burgemeesters van Den Helder en Hollands Kroon om eens verder na te denken over samenvoegingen aangehaald. De soep bleek weer niet zo heet gegeten als opgediend: Sterker, uit nadere toelichtingen kwam naar voren dat bij een eventuele herindeling van de gemeenten in de Noordkop Texel misschien nog het liefst buiten beschouwing wordt gelaten. Eerbied voor Texel zoals burgemeester Schuiling het zo mooi omschreef. Je kunt ook zeggen: houd die lastige Texelaars alsjeblieft aan de andere kant van het Marsdiep.

Ook goed om in het achterhoofd te houden: de begrippen samenvoeging en fusie komen ook niet helemaal opeens uit de lucht vallen. De werkgroep Slim Samenwerken, met daarin raadsleden van de vier gemeenten, is al een paar jaar bezig met intensievere samenwerking en daarbij zijn diverse opties en mogelijkheden bekeken. Een jaar geleden presenteerde de werkgroep haar bevindingen op een gezamenlijke bijeenkomst in Anna Paulowna waarbij op langere termijn werd gesproken over het nemen van gezamenlijke besluiten in een Noordkopraad over regionale zaken die voor alle vier de gemeenten van belang zijn. Bedoeling is dat die Noordkopraad (nu de regionale commissie Noordkop) zich in eerste instantie bezighoudt met onderwerpen van het regionale samenwerkingsprogramma De Kop Werkt waarin Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen al samenwerkten. Het initiatiefvoorstel van Texels Belang, gesteund door Texel 2010, is wel symbolisch voor de koers die Texel in het algemeen nog wel eens vaart binnen samenwerking en dat is een onwrikbare solokoers. Oud-burgemeester Francine Giskes kaartte ooit terecht aan dat Texel erg goed is in 'nee' zeggen en graag het onderste uit de kan wil hebben, maar dat houd je binnen samenwerkingen niet lang vol. Aan de overkant brengen ze graag begrip op voor de eilandpositie en de daarmee samenhangende uitzonderingspositie, maar dat begrip staat niet gelijk aan onvoorwaardelijke instemming met een permanente solokoers.

TB en Texel 2010 stemden eerder tegen een intensievere samenwerking met de overburen, dus ze zijn consequent in hun verzet, maar het is niet terecht om te doen alsof er nu opeens een aap uit de mouw komt. Het is goed om een beroemde uitspraak van oud-wethouder Marian Merkelbach in herinnering te roepen. Zij zei ooit dat Texel dan wel de love-baby van de provincie mag zijn, maar zeker niet de love-baby van de regio is. Dat geldt nog steeds.