Brommers trekken over de Binnenburg.
Brommers trekken over de Binnenburg. Foto: Job Schepers

Barre omstandigheden 3 cm Rit

Vanaf de Groeneplaats in Den Burg is zaterdag de 3 cm Rit van de Vrienden van de oude bromfiets begonnen. 35 brommers, allemaal van voor 1980, trokken vanaf de Groeneplaats door het centrum van Den Burg waar ze na een tocht over het hele eiland ook weer eindigden.

Zundappen, Kreidlers en Haagse Puchjes, ze waren er in alle soorten en maten. De brommers zorgden voor vell bekijks en de eigenaars vertelden maar wat graag over hun juweeltjes. De ene brommer zag er als nieuw en goed onderhouden uit, terwijl anderen er uitzagen alsof ze een jaar onaangeroerd in de stalling hadden gestaan. In colonne vertrokken ze vrolijk pruttelend met een slakkengang over de Binnenburg richting de Stenenplaats, waarbij nodig voetganger verbaasd opkeek.

Door het gematigde tempo en de niet te ruige motoren van de brommers, was van overlast geen enkele sprake. De deelnemers waren goed ingepakt en dat was nodig ook. De omstandigheden waren op zijn zachtst gezegd niet best. Het regende en er stond een frisse wind. Na de tocht over het eiland, met maximumsnelheden tussen de 30 en de 40, eindigde de groep weer in Den Burg waar werd opgewarmd met een maaltijd en een borrel.