Biljarten in De Hof.
Biljarten in De Hof. Foto: Archief Texelse Courant

Zeshonderd partijen in tien dagen

Circa zeshonderd partijen in tien dagen tijd. Dat staat van vrijdag 5 tot en met zondag 14 februari op het programma tijdens de 28ste editie van de Texelse Biljartkampioenschappen in dorpshuis De Hof in De Koog.

Volgens de organisatie hebben zich 104 deelnemers aangemeld om met elkaar de krachten te meten. Er doen 98 biljarters mee aan het libre, 48 aan het driebanden en 45 aan het bandstoten. Het eerste weekend begint vrijdagavond met het bandstoten, aangevuld met een aantal poules uit het libre, zodat alle wedstrijden in tien dagen tijd kunnen worden gespeeld. Doordeweeks staat het libre op het programma en in het weekend van 13 en 14 februari staan de kampioenschappen in het teken van het driebanden.

Bij het libre is de eerste klasse teruggekeerd en dat is volgens de organisatie een goede ontwikkeling De teruggekeerde klasse kent vier deelnemers die maar liefst 120 caramboles moeten maken om een partij te winnen. Eveneens een goede ontwikkeling is dat er ook jongeren meedoen aan het kampioenschap. Zondag 14 februari wordt er vanaf 13.30 uur gestreden om de Jan Zoetelief Bokaal (bandstoten), de Cor Hoogenboom Bokaal (libre) en de Piet de Graaf Trofee (driebanden). Titelverdedigers zijn respectievelijk Cor Elsendoorn, Ries Balk en Eduard Keijzer.

Publiek kan volgens de organisatie komen kijken naar het biljarten. In de weekend begint dat in de middag en doordeweeks wordt er 's avonds gespeeld.


Baaldagen

Het is al jarenlang een domper voor Texelse voetbalclubs. Teams aan de overkant hebben nog wel eens de neiging bij de KNVB een baaldag aan te vragen als ze moeten voelballen op Texel. Dat bespaart ze dan een reis naar het eiland. Bij de vrouwen van Texel'94 leidde dat er echter toe dat zij van een serie van vijf geplande thuiswedstrijden inmiddels vier wedstrijden in het water hebben zien vallen en dat werd de speelsters toch iets te gortig. In een verhaal op de eigen Facebookpagina uitten ze afgelopen zondag hun teleurstelling na weer een afgelaste wedstrijd. De vrouwen zeggen het te begrijpen dat het voor de tegenstanders een lange reis is, maar het elftal krijgt door de situatie weinig gelegenheid meer op eigen veld een wedstrijd te spelen. "Wij hebben best wel weer zin om achter die prutbal aan te rennen. En dan nog niet over de sfeer te hebben gehad in onze splinternieuwe kantine." Voor de speelsters van Texel'94 betekent een wedstrijd aan de overkant vaak ook dat ze een hele dag in touw zijn om bij de tegenstander te voetballen.